ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Koliko vremena provodite zajedno kao porodica?

Svako od nas svaku nedelju započinje namerom da više vremena provodi sa porodicom, a manje razmišljajući o novcu, poslu, koliko je čista kuća... Koliko nas može da stavi ruku na srce i pošteno prizna da sa porodicom provodi sve svoje slobodno vreme?

 
Brz tempo života
Niko ne osporava činjenicu da nam je život iz dana u dan sve brži i brži. Sada je norma da oba roditelja rade puno radno vreme što za sobom povlači da deca imaju sve više aktivnosti van škole i vikendom. To oduzima i ono malo dragocenog vremena koje bi trebalo da provedete zajedno.

Bitno je da što više vremena provodite zajedno
Postavite sebi sledećih nekoliko pitanja i videćete koliko vremena provodite sa svojom porodicom u toku nedelje (budite iskreni!). Ne postoje pravi i pogrešni odgovori. Ovo je kratak upitnik o tome kako provodite vreme i način da otkrijete kako možete više vremena provoditi sa porodicom.

- Ukoliko radite, da li posao završavate do kraja radnog vremena ili uvek radite prekovremeno?
- Da li ste na kraju nedelje iscrpljeni i samo želite čašu vina i toplu kupku?
- Da li se radujete kada su deca u krevetu?
- Da li imate vremena da svakodnevno razgovarate sa supružnikom i planirate stvari vezane za porodicu?
- Da li često sebe uhvatite kako deci kažete „Samo još 1 minut, zauzeta sam“, a previše vremena provodite brinući o kućnim poslovima?
- Kada ste poslednji put seli i popričali ili se igrali sa svojom decom?
- Da li znate koju knjigu je čitalo, šta sluša ili koje filmove je dete odgledalo u poslednjih mesec dana?
- Znate li kako napreduje u školi?
- Da li se plašite vikenda jer znate da tada treba da „zabavljate“ decu?
- Da li se porodični skupovi završavaju raspravama?

Rezultati
Ako radite i redovno ostajete prekovremeno, vreme je da zastanete i porazgovarate sa direktorom. Pre nego što se osvestite, deca su odrasla i nalaze se van Vašeg domašaja i kontrole te je sada jako bitno da razmislite o vremenu koje treba da provodite sa porodicom.

Posao je bitan, svi moramo da radimo i zaradimo za život, ali postoje načini da se odrede prioriteti kako bi se uspostavila ravnoteža. Ako ste uvek umorni, razdražljivi i odmah spremni za krevet, stvari definitivno moraju da se promene. Umesto da posegnete za pićem ili daljinskim upravljačem, razgovarajte sa porodicom, najpre o tome kako ste proveli dan. Veoma je bitno da bar jedanpiut dnevno obratite pažnju na suštinu, ma koliko zauzeti ili umorni bili.

Mala deca Vas mogu iscrpeti
Svaki roditelj je prošao ili treba da prođe kroz to – radite, a dete odvodite u jaslice ili obdanište. Kada se završi radni dan, odete i uzmete ga, a ono je mrzovoljno i nevoljno. Pošto ste i sami jako umorni jedva čekate da ga spakujete u krevet. Opet, svi moramo da radimo, ali razmislite kakave posledice trpi porodica. Razgovarajte sa šefom o fleksibilnijem radnom vremenu i pokušajte da pronađete rešenje koje ne podrazumeva da dete bude deprimirano na kraju dana. Ovo je možda i najteže doba u periodu odrastanja deteta, ali stvari postaju lakše kako ono raste.

Pričamo? Samo se svađamo!
Veza sa partnerom je podjednako bitna kao i veza sa decom. Ako ne razgovarate svakoga dana, kako ćete onda rešiti probleme kada se pojave? Pokušajte da odvojite 10 minuta. Toliko sigurno možete, a znači puno.

Stižem za minut...
Svi koristimo ovu frazu. Koliko puta ste je izgovorili kada Vas dete zove jer mislite da sudomašina mora biti uključena istog trenutka? To je stvar određivanja prioriteta i organizacije. Postoji dosta obaveza, ali da li će vreme stati ako ostavite sudove u sudoperi i pogledate crtež ili detetu pročitate priču? Zapitajte se i iskreno odgovorite kada ste se poslednji put igrali sa decom ili im pročitali nešto. Ako je to bilo pre više od nedelju dana, podhitno preduzmite nešto da Vam sasvim ne iskliznu iz ruku.

Tinejdžeri
Tinejdžeri su svakako izazov. Iako nije kul da pokušavate i budete kul, kul je da znate šta se dešava u njihovim životima i u čemu uživaju. Odvojite malo vremena za priču sa njima – nikada ne znate šta možete da naučite!

Spremite se za vikend...
Ako ste ispunjeni strahom i sumnjama kada pomislite na vikend jer znate da će se završiti raspravama, niste sami. Ali, treba nešto da uradite po tom pitanju. Roditelji i deca treba da provode što više vremena zajedno i Vaša obaveza je da to ostvarite. Umesto da na zajedničko provedeno vreme gledate kao na zadatak, gledajte ga kao opuštajuće vreme kada uživate i lepo se provodite. Pokušajte da svima obezbedite ono što vole i isplanirajte mesec dana unapred kako bi svako imao razlog da se raduje porodičnim trenucima.
izvor: www.mojabeba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.