petak, 20. siječnja 2012.

Mucanje kod djece

Mucanje je najčešći i najpoznatiji komunikacijski poremećaj koji se najčešće javlja između druge i pete godine života. Kako dijete raste, manja je vjerojatnost pojave mucanja. Također češće se pojavljuje kod dječaka nego kod djevojčica. 
mucanje kod djece
Postoje mnoga objašnjenja zašto dijete počinje mucati, i ona variraju od djeteta do djeteta, te razlog može biti nasljedna osobina, jezik, uvjeti rasta i razvoja djeteta.
Mucanje može početi na različite načine, ali treba naglasiti da nije svako zastajanje u govoru jednako zabrinjavajuće.

U razdoblju dok dijete još usvaja govor, odnosno u predškolskoj dobi, česta je pojava mucanja koje se manifestira u jednom do dva ponavljanja sloga ili cijele riječi.
Takva fiziološka zapinjanja i ponavljanja uzrokovana su brzim i intenzivnim razvojem razmišljanja, dok istovremeno rječnik djeteta nije razvijen i izražavanje nije usavršeno. Ukoliko smatrate da se radi o jakom mucanju, a ne samo o prolaznoj fazi potrebno je potražiti savjet logopeda koji će dijete poslušati i procijeniti njegov govor.

Ukoliko želite pomoći djetetu kod kojeg se pojavio problem mucanja potrebno je osigurati opuštenu atmosferu doma. Sa djetetom treba razgovarati polako, opušteno i sporo, te istovremeno zadržati prirodan tijek govora. Ne smijete djetetu naglašavati problem, treba prihvatiti mucanje kao djetetov način govora, da dijete ne stekne dojam da radi nešto pogrešno. Ni slučajno ne kritizirajte njegov način govora, nemojte ga ispravljati i kritizirati. Dijete se ne smije izolirati iz okoline, već ga se treba poticati da sklapa prijateljstva sa drugom djecom. Pohvale i pozitivna odobrenja su potrebna, jer pomažu djetetu da stekne samopouzdanje.
 njegov način govora, nemojte ga ispravljati i kritizirati. Dijete se ne smije izolirati iz okoline, već ga se treba poticati da sklapa prijateljstva sa drugom djecom. Pohvale i pozitivna odobrenja su potrebna, jer pomažu djetetu da stekne samopouzdanje.

Logopedu se obratite ukoliko:
ste zabrinuti zbog djetetovog govora
ukoliko je dijete tužno zbog problema mucanja
ukoliko neko od starijih u obitelji ima problem sa mucanjem
ukoliko se dijete povlači u sebe te odbija komunikaciju
ukoliko je na djetetovu licu ili vratnoj muskulaturi pojačan napor i napetost prilikom govora
ako se mucanje ponavlja sve češće
izvor: http://www.moje-dijete.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.