subota, 28. siječnja 2012.

Noćne more kod djece

Djeca između dvije i četiri godine života su posebno sklona pojavama noćnih mora, jer to je vrijeme kada se počne razvijati osjećaj straha, ali i mašta
 
Kada se vaše dijete u noći probudi u strahu plačući i ima problema s ponovnim spavanjem, to je vjerojatno znak da je imalo noćnu moru. Te „epizode“ noćnih mora najčešće se događaju u drugom dijelu noći, za vrijeme REM faze, a postoji mogućnost da će se dijete sjećati ono što je sanjalo i sljedeći dan i da će ga sadržaj sna mučiti. 

Noćne more nikako ne smiju pobrkati s noćnim terorima, a koji se javljaju u prvoj trećini noći. Djeca koja imaju noćne terore spavaju i dalje, no ne sanjaju, jako su uzrujani i vrlo ih je teško utješiti. Nakon toga ponovno zaspu i ne sjećaju se ničeg ujutro. No, o tome ćemo govoriti još kasnije u tekstu. Vratimo se na noćne more.

Zašto se događaju noćne more?

Većina djece različite dobi ima s vremena na vrijeme noćne more, no djeca između dvije i četiri godine života su posebno sklona pojavama noćnih mora, jer to je vrijeme kada se počne razvijati osjećaj straha, ali i mašta, te se povećava mogućnost opisa noćne more, tako da roditelj može točno saznati što je njihovo dijete sanjalo.

Noćne more mogu se javiti od „strašne“ priče koju su čuli ili filma ili emisije koju su gledali na televiziji (makar se vama ne čini strašna), do prevelikog uzbuđenja prije spavanja ili nekog stresa koje se djetetu dogodio preko dana. Primjerice, dijete može imati noćne more od odvikavanja pelena i treninga na kahlicu, promjene vrtića, tete u vrtiću ili osobe koja ga čuva preko dana kada ste vi na poslu. Gotovo bilo kakva događanja mogu biti okidač za pojavu noćnih mora i to ne znači da ste loš roditelj. One su sastavni dio života kako djece tako i odraslih i normalno je da se pojave s vremena na vrijeme.

Kako pomoći djetetu

Kada dijete počne plakati ili vas dozivati idite do njega te ga tješite dodirom i riječima tako dugo dok se ne smiri. Ako uzmete dijete k sebi u krevet, imajte na umu da ćete možda razviti naviku da vam dijete usred noći dolazi u krevet. Dopustite im da, ako žele, ispričaju što su sanjali, no nemojte raditi pritisak ako ne žele. Tješite ih zagrljajem ili verbalno, no fraza „to je samo san“ možda neće pomoći kod djece od dvije, tri, četiri godine, jer oni tek tada počinju shvaćati koje su razlike između sna i jave. Naravno, nije na odmet podsjetiti ih da je to zaista san, jer doći će dan kada će moći shvatiti da su se upravo probudili i da su imali samo ružan san.

Ako znate o čemu je dijete sanjalo, pokušajte mu pokazati da zaista nema čudovišta u ormaru ili ispod kreveta... No, pokušajte biti vrlo nonšalantni u vezi uklanjanja strahova, kako se to ne bi pretvorilo u noćni lov čudovišta sa svijetlima, odnosno pravu noćnu igru. Ako dijete ima svoju omiljenu igračku, jastuk ili prekrivač s kojom spava, ponovno ga namjestite kako bi te stvari bile na dohvat ruke. Ako je potrebno, neka gori noćno svijetlo ili svijetlo u hodniku, te ga podsjetite da ste odmah u prostoriji pokraj, da nećete nikamo otići i da su svi u kući sigurni. 

Sprečavanje noćnih mora

Čini se da su neka djeca podložnija noćnim morama nego druga, što je uvelike uvjetovano njegovim karakterom, ali i genetikom. Također, svaki roditelj nabolje pozna svoje dijete i kako ga razveseliti i utješiti, no postoje određene taktike koje možete isprobati kako bi spriječili ili barem umanjili pojavu noćnih mora. Poznato je da su djeca ovisna o rutini, pa zato ako ju do sada niste stvorili učinite to, primjerice mirnom toplom kupkom prije spavanja, bočicom mlijeka ili nečeg sličnog, pranjem zubi, čitanjem priče, pjevanjem uspavanki ili nekih drugim mirnijim pjesmama. Pokušajte čitati priče koje imaju veze sa spavanjem.

Sve to može minimalizirati stres, uzbuđenje i dojmove koji su se kod djeteta nakupili tijekom dana, te umanjiti mogućnost pojave noćnih mora. Također, možete primjerice pokušati stvoriti priču oko najdraže djetetove igračke kako će ju ona čuvati u snovima ili pak s djetetom kod kuće načinite igračku s kojom će moći spavati i koja će ju „štitit“ u snovima.

Prije spavanja, na dijete nanesite kremu koju ćete nazvati „krema za lijepe snove“ oko koje ćete isto razviti priču o tome kada namažete dijete da će imati lijepe snove. Isto tako možete to učiniti s bočicom mlijeka, u koju ćete staviti „magičnu prašinu“ za lijepe snove. Ne samo da će dijete željeti popiti sve što je bočici, nego ćete ga umiriti s uvjerenjem da će lijepo spavati i sanjati. Smislite neku lijepu priču o snovima, zbog kojeg će se dijete osjećati bolje, sretno i opušteno prije spavanja.

Ako znate da je djetetov dan bio pun različitih uzbuđenja i stresova, pokušajte s djetetom prije spavanja pričati o tome što se događalo tijekom dana i na taj način mu dati do znanja da se nema što brinuti, da je sve u redu. Ako se noćne more pojavljuju često, ako se dijete boji ići spavati i čak ima strahove tijekom dana, zatražite stručnu pomoć liječnika.

Noćni terori

Već smo početkom teksta spomenuli noćne terore, a radi se o iznenadnim epizodama plača, vrištanja, jecanja, mumljanja i to s otvorenim očima, a da dijete ustvari uopće nije budno. Dijete se nalazi u stanju između sna i jave i nije svjesno vaše prisutnosti, te neće reagirati bilo što vi rekli ili učinili. Znanstvenici u biti smatraju da se radi o problemu prelaska iz jedne faze spavanja drugu, a kroz koju prolazimo tijekom noći.

Oko 15 posto djece ima problema s noćnim terorima, a problemi najčešće počinju s navršenih godinu ili dvije i javljaju se negdje do sedme godine života, dok ima nekih slučajeva da se mogu javljati i do adolescentske dobi. Također, epizoda može trajati samo nekoliko minuta pa do koji 40 minuta, a kada je gotova vaše dijete će naglo utonuti natrag u san, te se ničega neće ujutro sjećati. Kao što smo već naglasili noćni terori se događaju u prvom djelu spavanja, kada dijete još uvijek nije ušlo u REM fazu.

Što učiniti?

Najlakši način kako razlikovati noćne more od noćnih terora je da dijete nakon što se probudi iz noćne more se najčešće sjeća što je sanjalo, reagira na vašu prisutnost i možete s njime normalno komunicirati te ga tješiti. Kod noćnog terora u biti ne postoji utjeha. Kada je riječ o noćnom teroru, nemojte ga pokušati buditi jer ga nećete moći utješiti, a ako ga pokušate zagrliti ili držati postoji mogućnost da ćete pogoršati situaciju.

Osim ako postoji mogućnost da se dijete za vrijeme epizode noćnog terora ozlijedi nemojte ga pokušavati fizički tješiti. Samo nježno i smireno govorite, pazite da se ne ozlijedi i čekajte da prođe. Dijete se za vrijeme noćnih terora mogu i dizati iz kreveta, pa zbog toga prije spavanja poduzmite mjere kako bi dijete zaštitili od ozljeđivanja. Maknite igračke s poda, osigurajte stepenice, prozore i sve gdje bi se moglo ozlijediti.

Zašto se javljaju?

Nitko ne zna zbog čega se noćni terori javljaju, pa tako se ne zna niti na koji ih način spriječiti. No, ono što je sigurno je da dijete koje ima noćne terore nema nikakve psihičke probleme, pa čak ne treba značiti da se nečeg boji ili da je uzrujano zbog nečeg. Noćni terori mogu se javiti zbog prevelike premorenosti djeteta, bilo da posljednje vrijeme spavalo loše zbog neke bolesti ili zbog poremećene rutine spavanja ili bilo čega drugog.

Rješavanjem nekog drugog problema sa spavanjem, vjerojatno ćete riješiti problem noćnog terora. U nekim slučajevima noćne terore može uzrokovati apnea ili pak povećane mandule i adenoide što može uzrokovati probleme s disanjem, što pak uzrokuje djelomično buđenje kod djeteta.

Izvor: www.ljepotazene.ba
www.zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.