subota, 4. veljače 2012.

Aspirin - otrov za djecu?

Djeca mlađa od 16 godina morala bi izbjegavati uzimanje aspirina zbog povezanosti uzimanja toga lijeka i pojave rijetkog poremećaja rada mozga i jetre.
Britanska Agencija za nadzor lijekova zahtijeva od proizvođača da na pakiranja aspirina stavljaju oznaku o njegovoj štetnosti po zdravlje.

Od 1986. godine do danas, osamnaestoro britanske djece oboljelo je od metaboličkog poremećaja, tzv. Reyeva sindroma, nakon uzimanja aspirina.
"Uzroci Reyeva sindroma nisu potpuno razjašnjeni, ali su djeca dobivala aspirin za liječenje groznice", stoji u priopćenju Agencije za nadzor lijekova.
Obveza stavljanje upozorenja na pakiranja aspirina morala bi stupiti na snagu početkom sljedeće godine, a Agencija za nadzor lijekova postupila je na taj način nakon preporuke Odbora za sigurnost lijekova da se već postojeća zabrana korištenja aspirina za djecu mlađu od 12 godina proširi na svu djecu do 16 godina starosti.
"Iako je vjerojatnost obolijevanja od spomenutoga sindroma mala, nema nikakve potrebe da joj budu izložena djeca mlađa od 16 godina. Nema razloga za paniku, ali bi roditelji i djeca morali biti dobro obaviješteni", misli prof. Alasdair Breckenridge, predsjednik Odbora za sigurnost lijekova.
Znanstvenici su izvijestili da je u SAD-u Reyev sindrom posve nestao kad je roditeljima rečeno da djeci koja boluju od gripe i vodenih kozica ne daju aspirin nego paracetamol ili ibuprofen.

izvor: http://www.seljacionline-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.