srijeda, 15. veljače 2012.

Kako pripremiti dijete za putovanje?

Duže putovanje sa decom je za neke roditelje prava noćna mora. Poznato je da deca ne mogu da izdrže dugo na jednom mestu, neka deca ne podnose putovanja i često povraćaju. Statistike govore da svako dete čuveno pitanje: kada ćemo da stignemo? prvi put postavi svojim roditeljima posle samo 45 minuta vožnje.


Zbog sigurnosti, decu obavezno treba da vozite u njihovim sedištima, a svi znamo koliko ih deca vole.

Kako da planirate putovanje
Budite svesni da nema potrebe da na odmor ponesete „celu kuću“. Većinu stvari možete da kupite bilo gde i bilo kad na putu. I pranje, i peglanje je omogućeno u svakom hotelu, a hranu je najbolje da kupujete usput da biste bili sigurni da ono što jedete nije pokvareno.
Stvari je najbolje da spakujete u torbe od tankog, mekanog materijala jer će se tako najbolje prilagoditi ograničenom prostoru u prtljažniku. Stvari koje želite da imate pri ruci (hrana, jakne, pelene...) spakujte tako da vam budu nadohvat ruke - na vrhu.

Vreme za polazak
Najbolje vreme za duga putovanja jeste noć, kada dete spava, jer tako lakše podnosi dugu vožnju. S jedne strane, vozaču će biti teže da vozi po mraku, ali i jednostavnije da se koncentriše na vožnju u tišini. Svaka dva sata zaustavite se i napravite malu pauzu. Iako mnogi očevi ne veruju u ovaj savet, već voze bez pauze da bi što pre stigli, ipak bi trebalo da se zaustave, i sami će postati svesni koliko će im odmor prijati.
Ako ipak rešite da putujete danju, dobro razmislite kada birate mesta za odmor. Tačnije, idealno mesto za odmor jeste ono sa ljuljaškama ili malim dečjim igralištima, kojih sada ima na svakoj bolje opremljenoj pumpi.

Zaštita od sunca i lekovi
Pre nego što krenete i suočite se sa vrelim staklima i suncem koje uporno obasjava vaše dete u autu, bilo bi dobro da kupite zaštitu protiv sunca koju kačite na prozore. Ne zaboravite na lekove. Za početak, vožnja mnogim mališanima ne prija, pa bi bilo dobro da imate elektrolite već rastvorene u nekoj flašici da dete ne bi dehidriralo. Postoje i tabletice protiv bolesti vožnje, ali ako imate sasvim malo dete, njima takve tabletice ne smete da dajete. Treba da imate pri ruci i sirup protiv temperature i pribor za prvu pomoć: flaster, hidrogen...

Hrana
Nema potrebe da od kuće nosite gomilu hrane. Jedan sendvič i suvi keksići i grickalice mnogo su bolji izbor od čitavog putnog zamrzivača. Veoma je bitno da pri ruci imate vodu i sokove.
Jednostavnije je, a i sigurnije da sendvič kupite na nekoj benzinskoj pumpi, nego da sendvič koji ste poneli od kuće stoji u toplom autu nekoliko sati, pa da ga zatim date detetu da jede.

Saveti za put
Uvek pri ruci imajte neophodne stvari, kao što su cucle varalice, voda, pelene, peškiri, kese za povraćanje...
Ponesite omiljenu igračku.
Ponesite nošu i vlažne maramice.
Ako i vi i partner vozite, menjajte se što češće možete, da se ne biste previše umorili ni vi ni partner.
Ako ne volite da putujete noću, krenite rano ujutru. Dete će i tada prespavati veći deo puta.

Vožnja avionom
Vožnja avionom može da bude vrlo zanimljivo iskustvo za stariju decu. Ukoliko se ne radi o dugim putovanjima, koja su stresna i za decu i za roditelje, kratka putovanja, do tri sata, prava su avantura za starije dete. Evo još nekih saveta koji će vam pomoći da let bude prijatan:
Kad kupujete karte, raspitajte se o sedištima za bebe ili malo dete. Takođe, neke avio-kompanije imaju posebna sedišta na koja mogu da se montiraju sedišta iz automobila.
Pokušajte da izaberete let kada obično nema preterane gužve.
Pažljivo pripremite stvari koje ćete poneti sa sobom, jer je prtljag koji nosite sa sobom ograničen.
Ako je ikako moguće, u avion uđite među poslednjima.
Pri poletanju i sletanju dajte detetu flašicu, sok ili žvakaću gumu, jer će tako lakše da podnese promenu pritiska.
Dobro je da u torbi imate i grickalice.


izvor: http://www.tvorac-grada.com/forum/
Roditelj Portal
Korisne informacije o trudnoći i odgoju djece možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.