subota, 4. veljače 2012.

Druga beba na putu, što sad?

Pripreme za rođenje drugog djeteta mogu biti posebne kao i kada ste očekivali svoju prvu bebicu. Pomognite starijem djetetu da shvati što može očekivati, ali i sami budite svjesni svih izazova koji vas očekuju.
Što će se promijeniti?

Promjene su vjerojatno ono najgore što se dešava prvorođenom djetetu. Imati dvoje djece može se činiti preiscrpljujućim, naročito ako ste već premoreni ili ste imali težak porođaj. Upravo je zbog toga najbitnija dobra organizacija prije rođenja djeteta.

Vrijeme će vam biti ograničeno, a vi ćete biti još zaposleniji – vaš nekadašnji dnevni plan bit će razvučen do krajnjih granica. Raspored spavanja i obroka bit će promjenjiv i ovisit će o starosti vašeg starijeg djeteta.

Vjerojatno ćete se i lakše zamarati, čak i prije rođenja bebe, budući da briga o starijem djetetu u trudnoći može iziskivati puno energije. Nakon rođenja, prvih 6 do 8 tjedana, djeca mogu biti izuzetno zahtjevna, jer će vam glavni posao biti uvođenje reda između spavanja i hranjenja bebice te zadovoljavanja potreba starijeg djeteta i njegovih promjenjivih emocija.

Pozitivna promjena koju donosi drugo dijete je povećano samopouzdanje u vlastite sposobnosti, znanje i iskustvo. Riječ je o svim onim stvarima koje su vam se s prvim djetetom činile toliko teške – dojenje, mijenjanje pelena, bolesti – sve to će vam se činiti prirodnim.


Kako će to utjecati na vas?

Povratak kući s novom bebom utjecat će na više načina – fizičkih i psihičkih. Povećana iscrpljenost i blaga anksioznost normalne su pojave nakon rođenja djeteta.

Tzv. "baby blues" može biti zastrašujuće iskustvo, ali ne morate osjećaje depresije zadražti samo za sebe. Pričajte s liječnikom o simptomima. Važno je razlikovati pojavu "baby bluesa" - što obično prolazi za nekoliko tjedana, i postporođajne depresije - ozbiljnog poremećaja koji može utjecati na poremećaje ponašanja i spavanja. Ako se počnete osjećati jako depresivno i anksiozno ili razmišljate o tome da ozlijedite sebe i dijete odmah potražite stručnu liječničku pomoć.

Fizički, vrlo vjerojatno ćete osjećati bolove i umor, posebno ako ste imali teškoća prilikom porođaja ili ste rodili na carski rez. To će vam posebno otežati noćno hranjenje ukoliko ste odlučili dojiti dijete, a to nitko ne može učiniti umjesto vas.

Ako radite izvan kuće, možda ćete biti nesigurni oko budućnosti vašeg posla. Odluka o tome kada se vratiti na posao vrlo je važna; provjerite koliko ćete potpore moći dobiti od prijatelja ili obitelji kada budete o tome odlučivali.

Nemojte se iznenaditi ako budete osjećali zabrinutost zbog povezivanja s novim djetetom. Možda vam je teško shvatiti da ćete novu pridošlicu moći voljeti istim intenzitetom kao i prvo dijete – ali hoćete. Kao što "dupli" roditelji često kažu – roditeljska ljubav se na neki čudan način udvostruči kada se rodi drugo dijete.

Primjetit ćete da će vam prvih nekoliko mjeseci nakon porođaja ostati malo vremena (ako ga uopće i ostane) koje možete posvetiti samo sebi. Besane noći i svakodnevne tenzije mogu biti iscrpljujuće i zato se pobrinite da si to vrijeme osigurate.


Pomozite starijem djetetu u prilagođavanju

Vaše prvo dijete moglo bi imati cijeli niz pomiješanih emocija, od ljubomore do uzbuđenja, pa čak i kivnosti. Mlađa djeca nisu u stanju riječima izraziti svoje osjećaje i njihovo bi se ponašanje moglo pogoršati nakon rođenja novog djeteta. Mogli bi početi sisati palac, opet tražiti bočicu, zaboraviti neke vještine i komunicirati poput bebe kako bi privukli vašu pažnju.

Starija djeca bi mogla testirati vaše strpljenje - ružno se ponašati, imati izljeve bijesa i bacati se na pod, odbijati hranu i slično. Ti su problemi najčešće prolazni i kratkotrajni, a uz malene pripreme možete ih i izbjeći tako da pripremite starije dijete na dolazak brace ili seke.


Neke od stvari koje možete učiniti su:

· Dozvolite starijem djetetu sudjelovanje u izboru stvari za novu bebinu sobu. To je naročito važno ako će djeca dijeliti sobu.

· Pronađite neki posebni dar koji će starije dijete rado dijeliti s mlađim, poput omiljene igračke, knjige ili fotografije djece za zajedničku sobu. Razmislite i o posebnom daru samo za starije dijete, poput posebne stolice na kojoj će moći sjediti dok vi hranite ili presvlačite mlađe dijete.

· Organizirajte posebno vrijeme samo za vas dvoje. To može biti bilo što, odlazak u kupovinu, kratka šetnja parkom, pa čak i čitanje dodatne priče prije spavanja. Za to vrijeme vam partner može pomoći tako da brine o bebi.

· Igrajte se tako da podijelite uloge ili čitajte priče djetetu koje će mu pomoći shvatiti što se događa.

· Objasnite djetetu što može očekivati kada beba dođe. Kažite mu da mala djeca plaču, spavaju i da im treba često mijenjati pelene. Uvjerite starije dijete da ćete, bez obzira na to što mala beba zahtijeva puno pažnje, još uvijek imati dosta vremena i ljubavi za njega.

· "Pojačajte" djetetovu ulogu u obitelji. Recite mu da će sada biti "stariji brat ili sestra" i dopustite mu da uživa u novoj ulozi. Razmislite o tome da ga odvedete na jedan od pregleda ili da sudjeluje na ultrazvuku.


Dolazak brata ili sestre velika je promjena za vaše starije dijete i zato to vrijeme nije pogodno za uvođenje dodatnih promjena. To znači da dolazak nove bebice vjerojatno nije najbolji trenutak za odvikavanje od pelena i bočice ili uključivanje djeteta u program koji će ga prvi put odvojiti od vas na dulje vrijeme.

Bratstvo/sestrinstvo igra vrlo važnu ulogu u životu nove bebe, zato nemojte izdvojiti starije dijete iz procesa donošenja odluka. Uz veliku pažnju usmjerenu na novo dijete (novi namještaj, odjeća, igračke), starije bi se dijete moglo osjetiti zapostavljeno. Uvjerite ga da je i dalje posebno u vašem životu tako da mu omogućite sudjelovanje u uzburkanim aktivnostima.


Kako pomoći sebi?

Evo nekoliko natuknica koje vam mogu pomoći kod dodatne odgovornosti. Neke od stvari možete učiniti i prije rođenja djeteta:

· Opskrbite se zalihama suhe hrane i namirnicama koje možete skuhati na brzinu. Ako kuhate, napravite duple porcije i dio toga zamrznite. To će vam dobro doći kada se dijete rodi. Raspitajte se i o dobrim restoranima s dostavom, neka vam njihov broj uvijek bude pri ruci.

· Reorganizirajte spremanje prljavog rublja. Nabavite posebne posude za odlaganje za svako dijete i jednu za ostale članove obitelji. Pranje rublja obično je jedna od najvećih pritužbi novih majki – čini se kao da se količina učetverostruči kada stigne novo dijete. Pripremite se na vrijeme!

· Ako je moguće, za novo dijete iskoristite neke stare stvari (ili od nekoga tko ih je voljan posuditi) umjesto da kupujete nove. Kolijevke, krevetići, kolica, stolice za hranjenje, odjeća – sve će vam to uštedjeti novac, ali i vrijeme.

· Nabavite nekoliko filmova, ali nemojte ih gledati prije rođenja djeteta. Mogli bi vam olakšati kasna noćna dojenja.

· Stavite u auto torbu s potrepštinama za previjanje tako da uvijek budete spremni. Puno žena u autu drži torbu s igračkama za starije dijete i torbu s pelenama, vlažnim maramicama i dodatnom dekicom za mlađe.

· Držite knjigu ili igračku uvijek pri ruci u spavaćoj i dnevnoj sobi, pa čak i u kupaonici. Tako ćete dijete moći zabaviti barem nekoliko minuta ako iskrsne neki problem.

· Zamolite nekog da vam odmah nakon povratka iz rodilišta pomogne oko djece. To nekome može biti pravo zadovljstvo, a vama osigurati dodatno vrijeme za odmor.

· Ako vam to nije preveliki izdatak, pronađite nekoga tko će vam pomoći oko kućnih poslova barem jednom mjesečno.

· Nemojte zaboraviti ni na vlastite potrebe. Ugodite si, makar to bilo i nešto posve jednostavno poput odlaska frizeru ili opuštanja u pjenušavoj kadi nakon napronog dana.


Kada se vi i vaša obitelj priviknete na dolazak još jednog djeteta, uživat ćete u mnogim pozitivnim stranama veće obitelji.
izvor: www.suncemoje.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.