subota, 4. veljače 2012.

Izaberite sigurne igračke za vaše dijete

Potraga za pravom igračkom, za vaše dijete, može biti zabavna i ispuniti vas zadovoljstvom – osim ako niste zbunjeni bezbrojnim mogućnostima!
U SAD-u se svake godine proda oko 2 milijarde igračaka i igrica. Većina ih je sigurna, ali svake godine preko 100 tisuća djece završi na Hitnoj pomoći i više od 10 ih umre od ozljeda uzrkovanih igračkama. Taj podatak tjera na razmišljanje, naročito sada za vrijeme blagdana. Dobra je vijest što se te ozljede mogu spriječiti ukoliko slijedite neke osnovne sigurnosne preporuke.
Premda liste zabrana na igračkama mogu izgledati prilično zastrašujuće, većina se roditelja slaže u tome da su ta upozorenja iskrena i izravna. U većini slučajeva, ona su samo stvar zdravog razuma kombiniranog s realističnim procjenama dječjih sposobnosti i interesa.

Svi uzrasti

Sigurnosna upozorenja koja trebate imati na umu kada dajete igračke djeci svih uzrasta:

· Djeci možete davati igračke namijenjene njihovom uzrastu ili namijenjene mlađem uzrastu od njihovog
· Igračke trebaju biti dovoljno izdržljive kako bi podnijele korištenje i neumjerno uživanje djece dobi za koju su namijenjene
· Igračke ne bi trebale imati bilo kakve oštre dijelove na sebi
· Trebale bi biti od materijala koji se ne mogu okrhnuti i tako postati opasni (primjerice, staklo, tanka pastika)
· Ne smiju imati nikakav rizik od električnih šokova ili vatre.
· Na etiketi mora biti označeno da ne sadrže nikakve toksične materijale, a postotak olova mora biti minimalan (recimo u bojicama), ako ga uopće ima


Baloni

Možete ih vidjeti na gotovo svim dječjima proslavama, ali tužna je činjenica da baloni od lateksa uzrokuju 7 do 10 smrtnih slučajeva svake godine u SAD-u. Posebno su opasni kada nisu napuhani ili kada su raskomadani na manje komadiće; ako se udahnu, mogu kompletno zatvoriti dječje dišne puteve i zagušiti ih. Djeca ispod 3 godine su najrizičnija, ali ni djeca do 8 godina ne bi se trebala igrati balonima bez nadzora odraslih. Osim toga, djeci se ne bi smjelo dozvoliti da napuhuju i ispuhuju balone. Ako želite da vaše dijete ima balone, razmislite o onima koji nisu od lateksa.

Kako bi naučili specifične potrebe za različitu dob, pročitajte ova poglavlja:


Bebe

Posebna upozorenja za djecu do jedne godine:

· Mali predmeti. Objekti u promjeru manjem od 44 mm ne bi se trebali davati maloj djeci; zapravo, treba ih držati na dobroj udaljenosti sve djece mlađe od 4 godine zbog sprečavanja gušenja. Ako predmet može nesmetano proći kroz rolu taoletnog papira, taj je predmet premali i ne bi se trebao davati maloj djeci. Ustvari, stručnjaci se slažu da je svaka igračka koja stane u djetetova usta premala da bi bila sigurna, uključujući i neku hranu poput komadića hrenovke, mrkve i grožđica.

Provjerite jesu li zvečke i mekane igračke dovoljno velike da ne mogu zapeti u dječjem grlu. Igračke od tkanine trebaju biti dobro sašivene, a pazite da se dijelovi poput očiju, gumbi ili drugih manjih dijelova ne mogu odvajati. Svaki unutarnji aparatić u igračkama koji proizvodi glazbu ili zvukove trebao bi biti dovoljno velik tako da ne predstavlja opasnost od gušenja ukoliko ispadne iz igračke. Ako ne možete sa sigurnošću utvrditi što je u igrački, možda bi bilo najbolje držati je podalje od bebe. Etiketa vam također može pomoći u određivanju bezopasne igračke za vaše dijete.

· Konopi i uzice. Duljina konopa, uzica ili vrpci na igračkama (uključujući mobile) ne bi trebale dulje od 35 centimetara zbog sprečavanja davljenja.

- Nikada ništa ne vežite oko djetetova vrata (uključujući i male igračke ili dude-varalice).
- Mobili za krevetić trebaju se maknuti iz kreveta kada dijete navrši pet mjeseci ili kada bude u stanju dignuti se na ruke i koljena.

· Igračke u krevetiću. Ne stavljajte velike plišane igračke ili neke mekane materijale posteljine (jastuke, prekrivače i sl.)
· Konstrukcije. Igračke ne smiju imati zglobove i slične dijelove koji mogu prignječiti malene prste ili ruke.
· Električni dijelovi. Mala djeca ne smiju biti izložena igračkama s električnim dijelovima zbog rizika od elektrošokova, paljenja i vatre.Djeca od jedne do dvije godine

· Mali predmeti i uzice. Zbog predostožnosti i sprečavanja gušenja i davljenja spomenuto upozorenje za bebe može se primijeniti i ovdje.
· Konstrukcije. U prilog gore navedenim upozorenjima, velike igračke također moraju biti dovoljno stabilne da djeca mogu stajati na njima i u njima. Igračke ne smiju imati oštre rubove. Također ne bi trebale sadržavati čavle, žice ili bilo kakve oštre predmete koji su izloženi djetetu.
· Igračke za vožnju. Za jednogodišnjake takve bi igračke trebale imati najmanje četiri dovoljno udaljena kotača, a dječije bi noge trebale dodirivati pod u sjedećem položaju.
· Električne igračke. Upotreba bilo kakvih igračaka te vrste trebala bi biti pod nadzorom odraslih. Baterije koje mogu ispasti iz igračaka sadrže opasne kiseline koje mogu završiti u dječjim ustima, a male baterije (za satove) naročito je lako
progutati.
· Lutke i plišane igračke. Za jednogodišnjake, lutke ne bi trebale imati kosu, oči koje se mogu micati ili udove na preklop.
· Umjetnost i oblikovanje. Škare moraju imati tupe vrhove. Provjerite jesu li boje i krede netoksične tako što ćete na etiketi tražiti oznaku "ASTM D-4236". To znači da je proizvod toksikološki provjeren.

Sigurno mjesto za spremanje. Kutije za spremanje igračaka s teškim poklopcima trebale bi imati zaštitni patent koji omogućava da poklopac ne ispadne.


Predškolska djeca (3-5 godina)

· Mali predmeti. Djeca ove dobi još uvijek su u opasnosti od gušenja i ne bi im trebalo dozvoliti igranje s malim predmetima.
· Električne igračke. Igranje igračkama toga tipa trebalo bi biti pod nadzorom odraslih zbog rizika od elektrošokova ili vatre.
· Umjetnost i oblikovanje. Djeca ispod 6 godina mogu koristiti samo škare tupih vrhova. Provjerite jesu li bojice i ljepila koje koriste netoksični.
· Saonice. Saonice ne bi trebale imati opremu za navođenje ili ručnu kočnicu jer djeca u toj dobi još nisu dovoljno zrela za njihovu uporabu.
· Igračke za vodu. Takve bi se igračke trebale koristiti samo uz nadzor odraslih kako bi se spriječilo davljenje.
· Projektilske igračke. Igračke mekanih i fleksibilnih projektila, akcijske figurice s projektilskim oružjem ili pištolji koji ispaljuju ping-pong loptice ili pjenu prikladne su za djecu od pet godina nadalje.Školarci (od 6 do 12 godina)

· Električne igračke. Korištenje takvih igračaka trebali bi nadzirati odrasli.
· Umjetnost i oblikovanje. Djeca od šest godina pa nadalje mogu koristiti regularne škare. Boje i ljepilo trebali bi biti netoksični.
· Bicikli. Kako bi odredili prikladnu veličinu i visinu bicikla za vaše dijete, posjednite dijete na bicikl tako da su mu obe noge čvrsto na tlu.
· Zaštitna odjeća. Prikladne kacige i drugu zaštitnu odjeću trebali bi nositi kod vožnje biciklom, klizaljki, rola i drugih sportskih aktivnosti.
· Motorna vozila. Dvanaestogodišnjacima i mlađoj djeci ne bi trebali dozvoliti upravljanje motornim vozilima, skuterima, kosilicama, ili ostalim motoriziranim vozilima koja zahtijevaju stalnu procjenu brzine i sigurnosti.
· Oprema za znanost i kemiju. Svakako provjerite uputstva na etiketi kako bi izbjegli ozljede.
· Projektilske igračke. Djeca od 8 godina i manje mogu se igrati s akcijskim figuricama velikim od 13 do 18 cm koje imaju projektilsko oružje, kao i igračkama za predškolski uzrast. Djeca od 8 godina i starija mogu koristiti rakete na vodeni pritisak, ali ne smiju imati manje od 12 godina prije nego im se na korištenje daju izgarajuće rakete.
· Igračke pištolji. Sve igračke pištolji trebale bi biti izražajnih boja kako ih se ne bi zamijenilo s pravim pištoljima. Djeci ispod 11 godina ne bi se trebali davati pištolji s plutenim mecima.
· Zračne puške. One nisu igračke. Uzrokuju smrt i trajne ozljede uključujući sljepoću. Stručnjaci se slažu da djeci ispod 16 godina ne bi trebali davati zračne puške.

izvori: www.suncemoje.com
IskonInternet

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.