petak, 3. veljače 2012.

Kako boje djeluju na djecu?

Već sama vizualizacija boja može utjecati na čovjekovo raspoloženje. Mentalna slika određene boje djeluje na očni živac, mozak i živčani sustav. Osim na raspoloženje, zamišljanje boje može utjecati na ponašanje, pokrete tijela i govor. Upravo zbog toga su boje jako važne u razvoju djece.


 

Konfucije i boje
Već u Konfucijevo vrijeme, pet osnovnih ljudskih vrlina bilo je, prema etičkim principima, povezano s određenim elementima i pripadajućim bojama: humanost s elementom drva, plavom i zelenom (dobrota) bojom; pravednost s elementom metala i bijelom bojom; pristojnost s elementom vatre i crvenom bojom; mudrost s elementom vode i crnom bojom; povjerenje s elementom zemlje i žutom, narančastom i smeđom (vjernost) bojom.
Znamo da svaki od ovih elemenata ima ljekovite osobine dok navedene boje, s njihovom komplementarnim parovima, pridonose uspostavljanju osobne ravnoteže. Prema ovome može se izabrati i boja odjeće, namještaja, zidova i dr..

Šareni dječiji svijet
Na razvoj karaktera i inteligencije djece, osobito važnu ulogu imaju boje u njihovom okruženju. Tako su primjerice u radoblju od vrtića do 15 godine života, dugine boje jako poticajne za razvoj djece. Kroz svjesno kombiniranje boja može se pozitivno utjecati na dječiju psihu. Dječija soba svijetloplavih ili rozih zidova sigurno će se svidjeti odraslima, ali razne boje, šarene, vesele slike i igračke ne smiju nikako nedostajati u sobi vašeg djeteta.
Ako vaše dijete loše spava i ako je inače nemirno, trebali biste izbjegavati kričave boje. U ovom slučaju preporučuje se nježna zelena ili plava. Važno je i da djetetu date na izbor nekoliko boja te da se on/a sami odluče kakva će biti njihova soba. Djeca obično intuitivno znaju što im odgovara i u kakvom se okruženju dobro osjećaju. Ostavite svom djetetu prostora za vlastiti kreativni izraz - npr. na jednom dijelu zida specijalno namjenjenom za umjetničke kreacije vašeg djeteta ili na velikim listovima koje ćete poslije uokviriti i objesiti umjesto gotovih, kupljenih slika a koje vaše dijete može uvijek nanovo obnoviti.

izvor: http://click4you.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.