srijeda, 29. veljače 2012.

Kako da dijete bude uspješno u školi?

U najranijim godinama djetetova života roditelji sudjeluju u razvoju njegovih osnova za buduće uspješno učenje u školi i životu. Djeca koja su se od rođenja osjećala voljena i zaštićena imaju više samopouzdanja i bolje uče. Djeca uče igrajući se. Roditelji mogu pomoći djeci u igri. Djeci su potrebne jednostavne stvari za igru tako da uvijek imaju nešto novo za istraživanje; takve stvari ne moraju biti skupe. Npr. voda, pijesak, razne kutijice, drvene kocke, predmeti raznih boja, lopta i sl. Organizirani predškolski programi mogu pomoći u pripremi djeteta za uspješno pohađanje škole.

Preveliki pritisak zbog uspjeha u školi izaziva kod djeteta osjećaj nezadovoljstva. Nije preporučljivo prerano siliti dijete da uči slova i brojeve, jer se djetetova sposobnost učenja razvija postupno i pri tome treba uvažavati stupanj djetetova razvoja. Dijete će najbolje učiti ako mu se omogući usvajanje znanja prikladna njegovoj dobi. Promatranjem djeteta i uočavanjem kada su mu aktivnosti dosadne i prejednostavne, a kada preteške moći ćemo djetetu ponuditi nove mogućnosti za učenje prikladne njegovoj dobi. Učenje govora i razumijevanje jezika jedan je od najvažnijih i najkompleksnijih zadataka za dijete. Dijete će najbolje usvajati govor ako mu roditelji pomažu u tome od samog rođenja čitanjem i pričanjem, pjevanjem, imenovanjem osoba i predmeta s kojima dijete dolazi u kontakt. Dijete počinje razumijevati što mu se govori puno prije nego samo počne govoriti. Roditelji trebaju ohrabrivati i poticati dijete kada ono počne izgovarati glasove, riječi i rečenice.

Različita djeca počinju govoriti u različitoj dobi. Općenito možemo reći da djeca počinju govoriti u prvoj godini života i do četvrte godine mogu izgovarati potpune rečenice. Do šeste godine osnove jezika su naučene.

Poticanje i vježba govora tijekom prvih šest godina života uvelike pomažu kasnijem uspješnom svladavanju govora, čitanja i pisanja.

Između djevojčica i dječaka nema razlike u fizičkim, mentalnim i emocionalnim potrebama. I djevojčice i dječaci imaju jednaku potrebu za igrom, za ljubavi i pažnjom i jednaku sposobnost učenja.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o trudnoći i odgoju djece možete pronaći na:

2 komentara:

  1. Ta blog je fantastično. Če bi radi, da se naučijo tujega jezika, potem lahko greš to povezavo.Zanima vas učenje jezikov? Online jezikovni tečaj lahko zaupate strokovnjakom agencije Berlitz.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na komentaru. Veseli pozdrav ti ostavljam.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.