subota, 4. veljače 2012.

Noćno mokrenje (enuresis nocturna)

U praksi se znatno rjeđe susreću problemi vezani za uspostavu kontrole mokrenja. To je vjerojatno zbog toga što 'bijeg' mokraće predstavlja znatno manji problem od 'bijega' stolice.
U predškolskoj dobi najčešće se javlja problem noćnog mokrenja i treba upozoriti na nekoliko činjenica koje mogu biti korisne.
Noćno mokrenje se može produžiti do školske dobi, što je ujedno i krajnja granica do koje se mora uspostaviti normalna kontrola.

Ako se noćno mokrenje ponovno javlja nakon što je već jednom bila uspostavljena kontrola (sekundarna enureza), potreban je oprez te je opravdano istražiti moguće organske uzroke (neurološke bolesti, bolesti endokrinog ili mokraćnog sustava) ili psihičke poteškoće.

Simptomi koji ukazuju na organske uzroke noćnog mokrenja:

. Prekomjerno izlučivanje mokraće noću - ako je volumen mokraće veći od godine + 1 x30 ml (dio mokraće koji "pobjegne" u pelenu ili posteljinu treba izmjeriti vaganjem)

. Ako dijete mokri češće od 6 puta tijekom dana uz uvjet da ne uzima prekomjerne količine tekućine

. "Bježanje" mokraće danju

. Iznenadni i snažni nagon za mokrenjem koje dijete teško kontrolira

. Ako mokraća tijekom mokrenja ne teče u neprekinutom mlazu nego je on često isprekidan

. Opstipacija (zatvor)Ako pak kontrola nije nikada bila uspostavljena treba biti strpljiv i nastojati ne iskazivati svoju (roditeljsku) frustraciju zbog navedenog problema. Da biste lakše postigli taj cilj treba znati da dijete ne mora uspostaviti kontrolu noćnog mokrenja do školske dobi.

Djeca koja mokre noću češće su vrlo senzibilna, emocionalno zahtijevna djeca. Iskazivanje roditeljske frustracije donosi im osjećaj krivnje i smetnje se najčešće pogoršavaju.

Preporučam vrlo smireni i blagi pristup, no istovremeno je bitno iskazati i određeni stupanj čvrstine; određeni stupanj vjere da dijete može uspostaviti kontrolu nad mokrenjem te odlučnost da mora preuzeti dio odgovornosti za posljedice mokrenja. Stoga dijete treba aktivno sudjelovati kod noćnog presvlačenja krevetnine i pidžame.

Korištenje noćnih pelena se nikako ne preporuča jer sprečava učinak neugode koji se javlja zbog mokre odjeće. Izostanak neugode priječi nastanak refleksa uspostave kontrole i problemi traju znatno dulje.

Preporuča se kroz dan provoditi "trening" mjehura zadržavanjem urina što je moguće duže. Time se povećava kapacitet mjehura i povisuje prag osjećaja njegove punoće i okidanje procesa pražnjenja.

Treba se pobrinuti da dijete ide mokriti neposredno prije odlaska na spavanje. Preventivno buđenje tijekom noći se uglavnom ne preporuča, naročito u djece koja iskazuju negodovanje zbog toga što ih se budi.

Korisno je uskraćivati unos tekućine nakon kasnih popodnevnih sati.

Djeca koja imaju naviku kontinuiranog pijenja slatkih napitaka na bočicu (čajevi, sokovi) obično piju puno više tekućine nego što im objektivno treba; oni piju zbog osjećaja ugode u ustima (duda, okus slatkoga).

Djeca u toj dobi (nakon navršene treće godine života) bi trebala svoje emocionalne potrebe zadovoljavati drugim kanalima, na drugi način. Riječi i igra u kojoj roditelj pruža svu svoju toplinu postupno zamjenjuju zadovoljstvo koje pružaju duda i slatki napitak.

Djeca koja imaju povećane krajnike i uglavnom dišu na usta piju više tekućine zbog osjećaja suhoće u usnoj šupljini. Tako se kod neke djece noćno mokrenje može javiti u fazi prehlade, kada im se u potpunosti zatvori nos i kada piju više tekućine.

Noćno mokrenje koje se proteže u školskoj dobi zahtijeva specijaliziranu liječničku pomoć.


izvor: www.suncemoje.com
dr. sc. Milivoj Jovančević,
pedijatar

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.