petak, 3. veljače 2012.

Video igre mogu izoštriti vid

Akcijske igrice mogu izoštriti vid

Nakon svih studija koje su ukazivale samo na loše strane igranja video igrica evo napokon i jedne dobre vijesti: otkriveno je da igranje akcijom nabijenih igrica može biti dobro za vid. Studija koju su provele istraživačice sa Sveučilišta Rochester pokazuje da ljudi koji igraju akcijske video igre nekoliko sati dnevno tijekom jednog mjeseca mogu za oko 20% poboljštati rezultate na pregledu očiju. "Igrane akcijskih video igara mijenja način na koji naš mozak obrađuje vizualne informacije", rekla je Daphne Bavelier, profesorica kognitivnih znanosti. "Te igre guraju ljudski vizualni sustav do krajnjih granica, a mozak se tome prilagođava", dodaje Bavelier. "To učenje stavlja ispred drugih aktivnosti i mogućnosti svakodnevnog života".

 

Bavelier i njezina studentica Shawn Green testirale su kolege studente koji su prethodne godine igrali malo ili gotovo nisu igrali video igre. "Samo to je već bilo priličan problem", kaže Green. "Gotovo svi studenti u kampusu igraju video igre".

Studenti su obavili pregled očiju sličan uobičajenoj kontroli vida. Oni su u tzv. testu gomile morali otkriti "T" unutar mase drugih simbola. Sudionici studije bili su podijeljeni u dvije skupine. Jedni su igrali pucačinu Unreal Tournament jedan sat dnevno dok su drugi isto vrijeme proveli igrajući vizualno manje složeni Tetris. Nakon 30 sati igranja obje su skupine opet obavile kontrolu vida. Kod onih koji su igrali Tetris nije uočeno nikakvo poboljšanje. No, skupina koja je igrala Unreal Tournament u prosjeku je imala 20% bolje rezultate na kontroli vida.

Znanstvenici vjeruju da se prostorna rezolucija vida kod tih osoba poboljšala kao rezultat igranja brze i bjesomučne računalne igre. To im je unatoč mnoštvu simbola omogućilo da jasnije izaberu točno određeno slovo. Istraživači kažu da njihovo otkriće može pomoći pacijentima s određenim vizualnim defektom kao što je ambliopija ili tromo oko. Takvim ljudima mogao bi pomoći posebno dizajnirani softver za vježbanje.
izvori: http://click4you.com
www.net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.