nedjelja, 4. ožujka 2012.

Savjeti za uspješno dojenje

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće i predstavlja najlepšu i najčvršću vezu između majke i deteta do kraja života. Sa aspekta dojenja, prva nedelja posle porođaja jeste najnapornija, ali to je ulog za budućnost, koji se i te kako isplati.

Dojenje zadovoljava sve bebine potrebe za hranljivim materijama (osim vitamina D) do navršenih šest meseci.

Pokazalo se da je dojenje uspešnije ako se odmah posle porođaja beba stavi na majčine grudi, jer već tada "zna" da sisa. Bebe koje počnu da sisaju odmah nakon rođenja, u kasnijem periodu svojim mamama zadaju mnogo manje problema (bolje hvataju bradavicu, brže i efikasnije sisaju i bolje napreduju).

Dojenje odmah nakon porođaja ima određenih prednosti i za majku. Kada beba vuče bradavicu, to kod porodilje stimuliše lučenje hormona oksitocina. Osim što utiče na izlučivanje mleka, ovaj hormon pospešuje skupljanje materice, što dovodi do smanjenja posleporođajnog krvavljenja. Kao što vidite, priroda se za sve postarala - zato joj se ne treba suprotstavljati!

Produkcija mleka počinje oko porođaja, pod dejstvom hormona prolaktina, čije se stvaranje stimuliše sisanjem bebe. Što beba više sisa, više se mleka stvara, i obratno.

Pravilan podoj

Pre početka dojenja, i mama i beba moraju da zauzmu udoban položaj, bez obzira da li se dete doji u ležećem ili sedećem položaju. Pri podoju, bebi ne treba okrenuti samo glavu prema majci, već je treba okrenuti celu. Beba je dobro postavljena na dojku ako je mirna i opuštena, ako sisa polagano i duboko - koristeći donju vilicu, što se manifestuje pokretima mišića oko uva.

Ukoliko je dojka prepunjena, pre podoja može da se malo isprazni. Beba treba ustima da obuhvati što je moguće veći deo areole. Ako je areola prevelika, treba je držati između kažiprsta i srednjeg prsta.

Pošto mleko iz dojke ne curi kontinuirano kao iz flašice, već u naletima, može se desiti da beba zbog toga često prekida podoj, što je potpuno normalno. S obzirom da sastav mleka nije isti na početku i na kraju podoja (prvo mleko je vodenije, sa više šećera dok je zadnje mleko gušće, masnije, sa više belančevina i vitamina rastvorljivih u mastima), potrebno je da beba jednu dojku isprazni do kraja a drugu koliko hoće. Ostatak mleka iz dojki treba istisnuti ručno.

Pri sledećem podoju, dajte bebi dojke obrnutim redom, da bi se simetrično praznile. Ako dojite blizance, neka svaki sisa iz jedne dojke do kraja (može i istovremeno).

Bebu ne treba hraniti ni po kakvom planiranom rasporedu, već kada ona poželi. Prvih dana po rođenju, pauza između podoja ne bi trebalo da bude veća od tri sata. Ako mleko još nije nadošlo u dovoljnoj količini, umesto da dohranjujete bebu veštačkim mlekom dajte joj veliki broj malih podoja u toku dana. To će da zadovolji njene dnevne potrebe u kalorijama ali će, takođe, stimulisati vaše dojke da stvaraju mnogo više mleka. Naučno je potvrđeno da skoro svaka zdrava dojilja može da proizvede duplo više mleka nego što je potrebno njenoj bebi.

Beba treba da sisa dok ne bude sita. Tada će: ili da odbije dojku, ili da zaspi. Mnoge bebe, naročito nedonoščad, vole da dremuckaju za vreme podoja. Opipavanjem dojki se može proceniti koliko mleka je beba popila. Ako vas brine to što posisa samo nekoliko gutljaja i neće više da vuče, možete je prvih dana nakon podoja dohranjivati sa nekoliko kašičica vašeg izmlaženog, neprokuvanog mleka.

Dok beba sisa, nikada ne odvajajte njena usta od dojke. Vrhom malog prsta dodirnite ugao bebinih usana, pa će ona sama da ispusti bradavicu. Potom nežno izvucite bradavicu iz bebinih usta, najbolje kad zaspi.

Izmlazanje

Ako su grudi toliko prepunjene da beba ne može da uhvati bradavicu, prvo treba ručno istisnuti izvesnu količinu mleka, dok dojka ne omekša. Zastoj mleka se "leči" čestim izmlazanjem.

Pravilno izmlazanje izgleda ovako: uhvatiti palcem sa gornje strane, kao i ostalim prstima sa donje strane - periferiju tamnog kruga (areole dojke), gde su smeštene kvržice. Nežno ih stiskati jedne ka drugima, i istovremeno ka sebi - desetak puta. Zatim staviti dlan jedne ruke na dojku, a dlan druge ruke ispod dojke, pa je masirati kružnim pokretima. Pritom se jedna ruka kreće levo, a druga (istovremeno) desno - to uraditi desetak puta.

Istiskivanje i masiranje se vrše naizmenično, deset minuta po dojci, i to svakog sata ukoliko postoji zastoj - dok mleko ne krene da curi u mlazu i dok se dojke ne razmekšaju. Nemojte da se obeshrabrite ako u početku skoro ništa ne izlazi. Važno je da budete uporni pa će za pet, šest sati mleko ići "kao iz česme"! Ukoliko se u međuvremenu beba probudi i traži da sisa, obavezno joj ponudite dojku. Ako podoj uspe, problem je rešen.

Za ovu metodu treba imati mnogo strpljenja, a iznad svega vere u uspeh. Umesto ručnog izmlazanja, može da se koristi pumpica, najbolje ona koja se odmah stavi na sterilnu flašicu u kojoj će se čuvati mleko.

Nije dobro gnječiti čvorove u dojkama, jer to dovodi do otoka njihovih nežnih kanalića, pri čemu protok mleka postaje još manji, pa se situacija pogoršava.

Mastitis i ragade

Mleko koje je "zastalo", dobra je podloga za bakterije, tako da se ubrzo razvija upala dojke - mastitis. To je praćeno crvenilom, bolnim otokom i povišenom telesnom temperaturom. Međutim, za vreme mastitisa, čak i onog koji je praćen visokom temperaturom, majka može i treba da doji bebu, jer je to najbolji način da se otkloni zastoj mleka.

Eventualno, lekar će nakon pregleda dojki da preporuči neki antibiotik, koji ne smeta novorođenčetu. Samo u slučaju formiranja apscesa (gnojne kolekcije), podoj se privremeno obustavlja, izmlaženo mleko baca, a majka leči malim hirurškim zahvatom kojim se oslobađa gnoj.

Inače, majke koje su od početka sa bebom u sobi, i doje je na "zahtev", gotovo da ne znaju za mastitis. Njegov najčešći uzrok je izostajanje noćnog podoja - koji je priroda odredila, pa ga ne treba preskakati.

Tokom prve nedelje nakon porođaja, neretko se dešava da na bradavicama nastanu bolne rane - ragade. Sa jedne strane, one su posledica veće osetljivosti bradavica u tom periodu (što je uobičajeno), a sa druge - posledica nepravilnog položaja bebe pri dojenju.

Ragade se takođe javljaju kod neuspešnog podoja - kada beba vuče mleko, ali ga ne izvlači. Ove ranice ređe nastaju ako se bradavice pre i posle podoja namažu sopstvenim mlekom, što je sasvim dovoljno za njihovu negu. Osim toga, danas postoje vrlo efikasni preparati za negu bradavica, kao i za zarastanje ragada, a mogu da se nabave u svakoj apoteci.

Ragade, inače, nisu prepreka dojenju. Ali, ako je ono za majku mnogo bolno, može da se preskoči jedan do dva podoja, s tim da majka treba ručno da prazni dojku i hrani bebu svojim izmlaženim mlekom.

Pripremite bradavice

Bradavice se razlikuju po obliku. Mogu da budu ispupčene, kratke, ravne, ili uvučene. No, mogućnost da se bradavica lako izvuče, važnija je od njenog izgleda. U većini slučajeva, dojenje je moguće i sa bradavicama koje ne mogu dovoljno da se izvuku. Bebino sisanje izvlači bradavice, ali nije na odmet da ih majka i sama izvlači pred kraj trudnoće, da ih masira grubljim peškirom i da isključivo nosi komotno, pamučno prsluče.

Ukoliko je bradavica uvučena i nikakvim manevrima ne može da se prilagodi detetu, pokušajte da dojite preko silikonske bradavice (što mekše i tanje), koja se posle upotrebe propisno steriliše. U slučaju da ni to ne pomogne, beba se hrani majčinim izmlaženim mlekom - koje se skuplja u otkuvanu posudu i daje detetu otkuvanom kašičicom, a flašicom samo ako su sve nade u grudno dojenje izgubljene.

Izmlaženo mleko se drži u otkuvanoj posudi u frižideru (do tri dana), a pre upotrebe zagreva do temperature tela (ne prokuvava se, da se ne bi uništile vredne belančevine).

Važno je da znate kako vaše mleko ne može da bude "slabo". Iako prvo mleko - nazvano kolostrum, izgleda kao "vodica", bebi je u tom trenutku potrebno baš takvo mleko. Nikad ga nema previše, jer bebin organizam u tom uzrastu ne bi ni mogao da primi veliku količinu tečnosti.

Ukoliko redovno dojite, mleko uskoro postaje žuto, pa belo. Beba koja lepo sisa ne traži da pije vodu, jer dovoljno tečnosti dobija kroz mamino mleko, čak i kada je vrućina.

izvor: (MONDO/Yumama)


Korisne informacije o trudnoći i odgoju djece možete pronaći na:

http://happyandhealthychildren.blogspot.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.