utorak, 24. travnja 2012.

20 dječijih pitanja na koja roditelji nemaju odgovor


Svaki roditelj se nađe u situaciji kada mu dijete postavi neko pitanje na koje ne zna odgovor. Ono što roditelji najčešće ne znaju su odgovori na pitanja iz znanosti i matematike. je je pokazalo da su roditeljima najteža pitanja ona na koja ne znaju odgovor.


Nedavno provedeno istraživanje na 2500 roditelja pokazalo je da se mnogi od njih nađu u nelagodnoj situaciji kad im dijete postavi pitanje na koje ne znaju odgovoriti, navodi Tportal.

Zbog toga što ne znaju odgovore na ta pitanja roditelji najčešće izmišljaju odgovore, priznali su u istraživanju. Najgora su im matematička i naučna pitanja, a 58 posto ih priznaje da ne znaju kako bi djeci odgovorili na pitanje zašto je nebo plavo, a 67 posto ih priznaje da nemaju pojma kako bi objasnili kako nastaje struja.

Ali roditelji muku muče i sa nekim lakšim pitanjima. Gotovo četvrtina ih je priznala da najčešće izmisli odgovor na pitanje odakle dolaze djeca. Tako je 72 posto njih odgovorilo da ih donose rode. Posebno su izazovna pitanja vezana uz Boga i religiju. Kad djeca pitaju šta se dogodi kad umremo oko 40 posto roditelja odgovara da se odlazi u raj ili pakao, a četvrtina kaže da postaju anđeli.

Top 20 pitanja koja izluđuju roditelje:

Kako se radi struja?
Šta su to crne rupe?
Šta je beskonačnost?
Zašto je nebo plavo?
Zašto imamo prijestupne godine?
Kako ptice lete?
Zašto plačemo kad siječemo luk?
Odakle dolazi vjetar?
Zašto je more slano?
Koliko je svijet velik?
Šta se dogodi sa nama kad umremo?
Šta su to primarni brojevi?
Je li Bog stvaran?
Kako nastaje grmljavina?
Zašto trepćemo?
Odakle dolaze bebe?
Kako avioni lete?
Šta je to vrijeme?
Kako se Djed Božićnjak spusti niz dimnjak?
Odakle dolazi voda?

Izvor: 24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.