ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Batine stvaraju agresivce

Batine nisu 'izašle iz raja', jer stvaraju agresivce


Deca koja redovno dobijaju batine u trećoj godini života izložena su velikoj opasnosti da postanu agresivnija kada napune pet godina, pokazali su rezultati američkog istraživanja o posledicama nasilja nad decom, objavljenog u naučnom časopisu "Pidijatriks" (Pediatrics).

Naučnici s univerziteta Tulan u Lujzijani došli su do tog zaključka obavivši anketiranje 2.500 majki, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater".

Polovina medju njima (45,6 odsto) izjavila je da prethodnog meseca nije udarila dete, dok je 27,9 odsto izjavilo da su to učinile jednom ili dva puta, dok je više od četvrtine reklo da su to uradile više od dva puta.

Istraživanje je potom pokazalo da su deca koja su dobijala batine, za razliku od one kojoj to nije činjeno, kada su napunila pet godina počela da se ponašaju surovo, zlobno i da viču na druge.

Naučnici, zato, podsećaju roditelje da postoje i drugi načini kažnjavanja dece, osim fizičkog.

Oni predlažu "slanje u ćošak" kao bolju vaspitnu meru od fizičkog kažnjavanja, jer taj postupak daje vremena detetu da razmisli o svom ponašanju i njegovim posledicama


Je li batina izašla iz raja?


Psiholozi ukazuju na to da se na dijete ne smije dići ruka


Neki kažu da je dobra, tamo bi i ostala. Današnji moderni psiholozi ukazuju na to da se na dijete ne smije dići ruka, te da se svaki dio odgoja da riješiti razgovorom. No je li to potvrđena teorija i da li se doista da sve riješiti s razgovorom, još uvijek nije točno utvrđeno.

U fazi odrastanja djeteta susrećemo se sa mnogim stvarima. Od stavljanja smeća u usta do namjernog razbijanja stvari po kući te neposlušnosti. Najlakše je jednostavno upotrijebiti udarac i sve je riješeno. No treba biti na oprezu. Sjetite se da je vaše dijete slabije od vas, te da je njegovo malo tijelo još uvijek u razvoju. Također, imajte na umu da ste vi mudriji, stariji i pametniji te da se malim psihološkim trikovima također sve da riješiti.

Ono što doista trebate učiniti ukoliko ništa ne uspijeva je ponoviti dva puta da nešto smije ili ne smije napraviti , pritom ga ozbiljno gledati u oči i strogim glasom napomenuti još jednom što je,ili nije u redu. Ukoliko se dijete inati, ne želi vas poslušat, ismijava vas, ili ne reagira vrijeme je da upotrijebite silu. Pritom se ne misli na šamar, lupanje po glavi ili upotrebljavanje bilo kakve velike sile, ili ne daj bože oruđa. Lagani udarac po guzi sasvim je dovoljan da pokaže koga se treba slušati.

Zašto?
Ukoliko odlučite udariti dijete kao znak mjerodavnog odgoja, svakako mu nakon toga objasnite zašto ste to uradili. Djetetu mora biti jasno zašto je dobilo batine, te da se ovakav pothvat više neće dogoditi ukoliko bude slušalo i primjereno se ponašalo.

Navika
Udaranje djeteta nikako vam ne smije prijeći u naviku. Dijete će se s vremenom naviknuti na batine i biti će mu svejedno lupili ga vi ili ne. Već zna što može očekivati i dalje će biti onako kako je zamislilo. Lagani udarac po guzi ili kako bi se reklo ''za uho'' pokazat će djetetu što će uslijediti ako se nastavi ponašati bezobrazno i neposlušno. Naime, nikada nije u redu fizički kažnjavati dijete, no ukoliko dijete prvo lupi vas, pokažite mu što će se dogoditi kada to uradi nekom drugom. Dajte djetetu do znanja da nasilje nije u redu, te da se prema drugima nikada ne smije ponašati nasilno, osim ako netko drugi prvi započne nasiljem, u ovom slučaju, vi ste primjenili fizičku kaznu jer je ono prvo započelo s istim.

Bake i djedovi, tete u vrtiću i dadilje
Nikada ne znate što vam se događa iza leđa. Zato objasnite vašoj majci ili dadilji da ste izgradili odnos između vas i vašeg djeteta, te da šibom po leđima ili guzi ne dolazi u obzir. Samo zato što su pristali pričuvat klinca preko vikenda, ne daje im pravo da upotrebljavaju fizičko nasilje dok vas nema. Vi imate pravo odgajati vaše dijete onako kako mislite da je najbolje i ne primajte savjete od roditelja, dadilja i starijih od vas koji vas uvjeravaju da je jedini način za odgoj – ba

Svaki bi se roditelj složio da je odgoj djeteta najkreativniji, najljepši, ali i najteži posao na svijetu. Jedna od vječnih dvojbi vezana uz dječji odgoj ona je o tome jesu li batine prihvatljiva odgojna mjera ili nisu. No pogledamo li bolje, doista nije nužno fizički kažnjavati djecu osim ako to doista, ali stvarno nisu zaslužili. Većina roditelja opravdano smatra da su batine neizostavni dio discipline te da ukoliko ih oni ne nauče disciplini, netko drugi hoće, i zato je najbolje da se nauče poštovanju i autoritetu još od malih nogu. Dok protivnici bilo kakvih batina smatraju da batine uče dijete da su one dobre i prihvatljive, jer djeca uče promatrajući i oponašajući svoje bližnje. Bilo kako bilo, mi smatramo da batinjanje nije dobro, no postoji razlika. Jedna stvar je ''batinjanje djeteta'', a druga 'lupnuti po guzi'. Zato rješenje svega je da nasilje doista ne rješava nikakve probleme, no svakako uči disciplini, no u vrlo malim, jako malim dozama.

Izvori:
www.domaci.de
zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.