ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Energetska pića mogu biti opasna za djecu


Energetska pića se nedovoljno proučavaju a prekomerno se koriste, i mogu biti opasna za decu i omladinu, upozoravaju lekari.

Rizici zbog uzimanja energetskih pića, uglavnom zbog prisustva previše kofeina i sličnih sastojaka, uključuju lupanje srca, srčani napad, moždanu kap, pa i iznenadnu smrt, navodi se u članku objavljenom u stručnom časopisu Pediatrics.


Prilikom istraživanja, koristili su podatke dobijene od države i od interesnih grupa, zatim naučnu literaturu, svedočenja onih koji su uzimali energetska pića i novinske članke.

Dakota Sejlor, srednjoškolka iz američke države Misuri, kaže da je provela pet dana u bolnici nakon srčanog napada koji je dobila pošto je popila dva velika energetska pića, od kojih je jedno prvi put probala u životu.

Prema rečima Sejlorove (18), čiji slučaj prenosi Pediatrics, njeni lekari smatraju da je srčani napad izazvao kofein, ili sastojci nalik kofeinu.

U članku se navodi da neke limenke sa energetskim pićima sadrže četiri do pet puta više kofeina nego sode, a Sejlorova kaže da neki njeni drugovi iz škole piju ta pića "četiri do pet puta na dan, što je jednostavno glupo".

Autori članka traže od pedijatara da redovno pitaju pacijente i njihove roditelje za energetska pića i da im preporučuju da ih ne koriste.

Prema njihovim rečima, sastojke energetskih pića trebalo bi jednako strogo kontrolisati kao duvan, alkohol i lekove koji se izdaju na lekarski recept.

"Za decu, adolescente, mlađe odrasle ljude još nije ustanovljena granica sigurnog konzumiranja", navodi se u članku.

(Beta)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.