nedjelja, 15. travnja 2012.

Igračke u vlastitoj produkciji

Igra je najvažniji posao koji djeca imaju. Kroz igru djeca uče o svijetu oko sebe, istražuju okolinu i svoje tijelo, uče o emocijama, prevladavaju svoje strahove, postaju kompetentnima za društvene odnose.

Da, sve to kroz ono što zovemo dječja igra i često joj ne pridajemo važnost kakvu zaslužuje.


Pročitajte:
Što je to didaktička igračka?
Izrada didaktičkih igračaka kod kuće

Kad govorimo o igračkama, one su važan dio dječje igre. One pobuđuju dječju maštu, omogućavaju lakše uživljavanje u razne situacije, mogu pomoći u razvijanju inteligencije, ravnoteže, podražuju osjetila i imaju mnogo drugih zadaća.

U moru igračaka koje možete naći u specijaliziranim prodavaonicama dječjih igračaka, ali i u svakom supermarketu lako je, ali i teško naći korisnu igračku.

Što je to didaktička igračka?
Kada djetetu dajemo igračku s namjerom da ono vježba, zapaža, govori, uči onda je to didaktička igračka. Didaktička igračka je ona u kojima rješavanje zadataka zahtjeva intelektualnu aktivnost djeteta. Djeca razvijaju sposobnost zapažanja, pažnju, pamćenje, mišljenje, govor, snalažljivost, sposobnost brzog reagiranja.

Didaktičke igračke izrađene su od materijala konstruiranog prema točno određenom zadatku. Primjerice drvene piramide, lutke i slične igračke na rastavljanje razvijaju kod djeteta finu motoričku koordinaciju, raspoznavanje boja, oblika i veličina.

Izrada didaktičkih igračaka kod kuće
Da, možete ih jednostavno kupiti u prodavaonicama igračaka, no može biti zabavno i da ih sami izradite.

Pri tome ćete imati na umu što sve želite od igračke. Najvažnije je da je igračka sigurna za dijete i da je prilagođena dobi djeteta. Sjetite se vaših ideja iz djetinjstva – gotovo sve što vidite oko sebe može postati igračka. Stručnjaci to zovu – pedagoški neoblikovan materijal i kao takav ima posebnu vrijednost jer potiče maštu i kreativnost kod djece, a igračke koje su sami izradili, posebno su im drage.

Evo nekih ideja:

Kutija kućica - jednogodišnjaci se vole skrivati i zavlačiti. Zašto ne biste veliku kutiju pretvorili u kućicu za vašeg mališana. Dobro je zalijepite sa svih strana, zatim skalpelom izrežite vrata i prozore koji se mogu otvarati i zatvarati (idealno za igranje – kuc-kuc-gdje si). Kutiju oblijepite samoljepljivom dekorativnom folijom u raznim bojama. Nalijepite sličice životinja, članova obitelji ili nečeg drugog čemu se dijete raduje na kućicu s vanjske i unutarnje strane. Na „strop“ kućice možete pričvrstiti koncem manje igračke koje će dijete zaobilaziti dok puže kroz kućicu... mogućnosti je bezbroj.

Zvečka – probušite kutiju od kreme tako da se može nataknuti na drveni štapić, a onda ga učvrstite ljepilom. Probušite još dvije rupice (sa svake strane po jednu) pa kroz njih provucite vezicu na čije krajeve učvrstite drvene kuglice. Kuglice bi trebale udarati u kutiju od kreme tako da pripazite na duljinu vezice. Ovo će biti dobar instrument za vaše mališane.

Šuškalice - za mlađu djecu, napunite razne posudice (od kreme, instant kave, plastične bočice...) koje dijete može primiti u ruku pijeskom, rižom, grahom, gumbićima, pikulama, šljunkom, perlicama i drugim materijalom koji će proizvoditi razne zvukove. Dobro zatvorite takve kutijice da se ne mogu otvoriti i da dijete ne može materijal koji je unutra staviti u usta. Ovo će biti zanimljive šuškalice za istraživanje zvuka.

Gutač kugle – kartonsku kutiju oblijepite, skalpelom izrežite četiri rupe (može različitih veličina). Od čarapa napravite kugle odgovarajućih veličina, omotajte ih najlonkama (može u boji) i čvrsto zavežite, a možete iskoristiti i loptice koje već imate kod kuće. Mala djeca će vježbati motoriku ubacujući kugle u kupe, a za nešto stariju djecu, okrenite kutiju tako da su rupe prema gore. Rupe možete bodovati, a djeca će ubacivati kugle ili loptice s određene daljine – napravite natjecanje.

Kuglana – u plastične boce ulijte tempere (u svaku bocu drugu boju) i dodajte vodu, tako ćete dobiti obojanu tekučinu u svakoj boci. Dobro protresite, zatvorite originalnim čepom i oblijepite pik trakom. To će vam biti čunjevi. Kugla može biti košarkaška ili druga lopta, a možete je i sami napraviti tako da čarapu napunite kamenčićima te je zamotate i stavite sve u najlon čarapu i dobro zavežete.

Bubnjevi – uzmite limene kutije (konzerve ili kutije od instant kave). Na nekima ostavite originalan poklopac, dok na drugima možete zategnuti različite materijale – kožu, platno... Poklopce učvrstite konopcem ili ljepljivom trakom. Ukrasite bubanj prema vlastitoj želji.

Tijesto za modeliranje – prokuhajte 4 dcl vode, 5 žlica ulja i par kapi ekstrakta za kolače u željenoj boji. Nakon što se prokuha, ostavite da se ohladi i povežite s 400 grama brašna, 130 grama soli i 40 grama limunske kiseline. Dobro umiješajte dok ne postane smjesa za modeliranje.

Štule – trebaju vam jake limenke koje možete ukrasiti po želji. Pri dnu, sa svake strane izbušite rupe i provucite uže. Dno limenke okrenite prema gore i dva kraja užeta zavežite tako da napravite držač za ruke. Držeći se za užad, dijete će moći hodati na ovim štulama, stojeći pritom na limenkama koje će biti naopačke okrenute (dno prema gore).

Ima bezbroj ovakvih ideja. Možete izrađivati muzičke instrumente ili veće igračke poput malih vozila. Nekih ćete se i sami sjetiti. Vrijednost ovakvih igračaka je u tome što igračke izrađujete zajedno s djetetom. Malena djeca neće moći puno sudjelovati, no već trogodišnjaci mogu izrezivati i lijepiti s vama. Na taj način vrijeme koje provodite s djecom dobiva na kvaliteti, a osjećaj da ste zajedno nešto korisno izradili zbližit će vas u emotivnom smislu.

Važno je pripaziti da su spojevi koje ste lijepili ili spajali klamericom napravljeni na način da se dijete ne može ozlijediti ili staviti lijepljeni dio u usta.

Važno je i da pri izradi svojih igračaka ne koristite lakove i boje koji isparavaju i mogu biti toksični. Uključite se u igru i uživajte sa svojom djecom!
Izvor: e-beba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.