ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Igre za djecu i roditelje

Deci je jedino interesantno da se igraju. Mi kao roditelji treba i da im damo ono što vole. Igre nisu samo skupe igračke, najnoviji modeli koji često budu u visini naših plata. Često se dešava da takve igračke izazovu kratkotrajnu pažnju i mali efekat. Mnogo bolje rešenje je da napravite male igre koje su "samo vaše". Za početak izaberite igre koje neće trajati dugo. Pri tom sve što radite imenujte da deca pravilno uče imenice, veznike, zamenice itd. na primer : Danas ćemo igrati jednu novu igru. Zove se školica. Zajedno ćemo nacrtati školicu kredom po dvorištu. Naravno pored vežbanja crtanja vaše dete uči nove reči i njihovo značenje. Dozvolite ima da sami crtaju da greše , da pišu i brišu . Naravno kada nacrtate školicu pokažite im kako se igra ali ne očekujte da će pravila odmah prihvatiti, dozvolite da imaju svoja pravila jer to otvara vrata mašte. Dakle razmišljaju.
Neka sledeće igre budu složenije : kupanje igračaka, pa mi to ionako nevelimo da radimo. Zakopano blago, odvajanje igrački koje idu na spavanje tokom leta pa ih lepo sklonite jer kada dođe zima one će za decu biti dragocenije nego nove jer su njihove tj kao da su pronašli zakopano blago. Još jedna dobra stvar za vas a oni se lagano uče da se neke svari mogu i izgubiti. Možemo deci priuštiti plastelin ili glinamol i učiti ih kako se prave korpice za jabuke, pa jabuke, limun banane, pomorandze...Kod dece se na ovaj način razvija fina motorika koja potstiče govor, razvija pažnju . Neka igra bude i raspremi sto za ručak, operiomo ručice i zubice. Smislite neku rečenicu kao pesmicu za te radnje kako bi deci bile igra a ne noćna mora. Tipa RIBAJ RIBAJ RIBAJ VREME JE ZA RIBANJE ili kada peremo zube,za gornju vilicu vi im pevajte KIŠA PADA , KIŠA PADA , KIŠA PADA , a za donju TRAVA RASTE, TRAVA RASTE.
I odlazak u krevet treba da bude igra ,bez obzir što znam da vam je snaga na izmaku, ali brže će utonuti u sam a vi ćete imati malo više vremena samo za sebe. Pravilo broj jedam odaberite jednu knjigu koju ćete čitati svako veče. Na primer Mačak u čizmama a neka druga bude njihov izbor. Pravilo dva, niste toliko umorni neka budu dve nikad manje nikad više, jer i vi imate dušu .
Ovakve igre i vama će probuditi maštu i sve oko sebe pretvorićete u igranje. Moćićete lakše da ih kontrolišete, usmeravate i vaspitavate jer ste deo njihovog sveta. Lakše će vas razumeti.

Postoji jedna mnogo zanimljiva tehnika a radi se tako sto se vostanim bojama ili svecom nacrta rad na papiru pa se posle vodenim bojama ili tusem u boji taj rad preboji.Interesantno je zbog toga sto ceo rad poprimi boju osim mesta koja su iscrtana vostanom.Moja deca najvise vole kada u kutiju od cipela stavimo papir nekoliko tragova razlicitih boja od tempera i tri cetri klikera.Deca onda mrdaju kutiju a klikeri slikaju sliku.Ili kada na papir nakapamo razlicite boje pa ga presavijemo na pola,kada ga otvorimo moze svast da ispadne .Cesto sam sa svojom decom od starih carapa sila ginjol lutke pa smo pravili pozorisne predstave za tatu kada dode sa posla.Svake jeseni sakupljamo opalo lisce raznih boja i pravimo radove od njih.Kestenje ,zirove,sargarepe krompir i ostalo sto nam pada napamet spajamo cackalicama i pravimo jezeve ,zirafe,slonove i neka izmisljena bica koja su samo deca mogla da smisle. Farbamo makarone sa tusem u raznim bojama pa ih nizemo i pravimo ogrlice i narukvice.Od raznih kutija i kutijica sastavljajuci ih ispadnu fenomenalni roboti ili sta vec moze u tom trenutku da se iskombinuje(avion,auto,zmija...).Od valjka koji ostane kada potrosite tolet papir mogu da se naprave predivni leptiri tako sto mama na papiru nacrta krila leptira a dete ih oboji kako zeli onda se ta krila zalepe za valjak koji predstavlja telo na njegovoj jednoj strani otvora zalepi se papir urolan ko lopta koji predstavlja glavu ,dodaju se noge koje mogu biti od vunice i stavi se leptir da visi sa plafona....

Kako zabaviti dete u kući

Sa dolaskom hladnijih dana, porodice uglavnom veći deo slobodnog vremena provode u kući. Zbog toga se roditelji često pitaju kako da mališane zabave na odgovarajući način.

Sa dolaskom hladnijih dana, porodice uglavnom veći deo slobodnog vremena provode u kući. Zbog toga se roditelji često pitaju kako da mališane zabave na odgovarajući način. Najbolje rešenje su porodične igre u kojima će svi uživati i zabaviti se. Portal "Bebac" predlaže nekoliko zabavnih načina da se provede zimsko popodne u kući.

Plastelin

Oblikovanje plastelina je odlična kreativna igra za mališane jer im pomaže da razvijaju maštu i prave razne oblike. Za početak im zadajte zadatak šta da naprave ili i sami pokušajte da im pokažete kako da naprave neku životinju, voće, povrće... Plastelin je koristan jer se može dugo koristiti, a može se naći u svakoj prodavnici igračaka i knjižari.

Igra toplo - hladno

Ovo je igra koja deci gotovo nikad ne može da dosadi. Sakrijte neki predmet negde u kući i uz smernice "toplo - hladno" navodite decu dok ga ne pronađu. Kad im to dosadi, možete sakriti čokoladu, bombone, pomorandžu... Isto možete uraditi i sa nekim poklonom koji ste kupili detetu.

Pravljenje zoološkog vrta

Ukoliko vaše dete ima male igračke životinja za kojima kuka svaki put kad ih ugleda u prodavnici, a kad ih dobije brzo izgubi interesovanje za njih, pravo je vreme da im pronađete namenu.

Uzmite neki veći papir, karton ili poklopac od kutije za cipele i napravite imaginarni zoološki. Zajedno nacrtajte ograde za životinje, travu, zemlju, vodu (u zavisnosti od toga gde određena životinja živi). Takođe, možete napraviti i "table" sa imenima od manjih papirića.

Društvene igre

U klasičnim društvenim igrama kao što su "Monopol" ili "Ne ljuti se čoveče" sigurno će uživati svi članovi porodice. Međutim, na raspolaganju su vam i brojne druge društvene igre koje možete kupiti čak i u supermarketima. Ukoliko se odlučite za kupovinu neke nove igre, obratite pažnju za koji su uzrast namenjene, ali i za koliko igrača.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.