utorak, 24. travnja 2012.

Kako naučiti dijete da pospremi igračke?

Djeca se vole igrati, ali mrze pospremati nered nakon igre. Neka djeca se više zabavljaju praveći nered nego igrajući se. Osim toga, nije isključeno da će vam se smijati i truditi se da naprave još veći nered dok vi pokušavate skupiti igračke i spremiti ih na mjesto. Umjesto da nakon njihove igre rutinski prionete na posao pospremanja nereda, vrijeme je da svog "nestaška" naučite da sam to učini.


Mali zadaci za male ljude - Djeca, naravno, mogu raditi neke sitnije poslove. Stoga, svoje očekivanja postavite u skladu sa tim. Djeca predškolskog uzrasta mogu skupiti igračke i spremiti ih na mjesto, odložiti svoju prljavu odjeću u korpu, pospremiti krevet isl. Svom djetetu odredite jednostavne zadatke koje će lako izvršiti, a koji neće prouzročiti frutracije. Učestvujući u izvršavanju porodičnih obaveza vaše dijete će se osjećati ponosno.

Sve na svom mjestu - Svom malom pomagaču olakšajte posao skupljanja igračaka i odjeće. Odredite ladice, korpe i kutije i na njih zalijepite naljepnice koje će vašem djetetu pomoći da lakše svrsta predmete. Ukoliko vaše dijete još uvijek ne zna čitati, ladice i korpe označite crtežima.

Rad kroz igru - Pospremanje pretvorite u utrku. Skupljanje igračaka pretvorite u izazov i utrkujte se ko će prije u minuti skupiti deset igračaka. Za veće uzbuđenje koristite štopericu i dok vrijeme ističe gledajte kako se nered polako nestaje. Kutiju za igračke pretvorite u metu i svaki put kada vaše dijete u nju stavi igračku, uzbuđeno mu recite koliko bodova je osvojilo. Ukoliko vaše dijete voli slušati muziku i plesati, to možete iskoristiti za pospremanje nereda. Pustite omiljene pjesme svog djeteta i kroz ples skupljajte igračke i odlažite ih na mjesto. Sve je lakše korz igru - i za vas i za vašeg malog pomagača!

Proslavite dobro obavljen posao - Prije nego što od djeteta zatražite da izvrši svoje male dužnosti, recite mu da će po završetku posla dobiti specijalnu nagradu. Nagrada može biti čitanje omiljene priče, omiljena užina vašeg djeteta ili gledanje njegove omiljene televizijske emisije. Obećavanjem nagrade daćete im nešto zbog čega će se radovati što skorijem završetku obaveza. Neki ovaj trik nazivaju mitom, ali posmatrajte to kao jedan od praktičnih načina kojima ćete svoje dijete potaknuti da izvrši svoje sitne obaveze.

relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.