četvrtak, 5. travnja 2012.

Kako prebroditi strah od ostavljanja?

Strahovi su sastavni dio života svakog djeteta. Djeca se plaše mnogih stvari. Plaše se duhova, životinja, raznih predmeta, ljudi, igračaka i ostalih stvari koje ih okružuju. Neka djeca se čak plaše i svoje sjene. Razlog tome je činjenica da je takvo ponašanje sastavni dio njihovog odrastanja i svijesti o okolini. Strah je različit kod svakog djeteta, ali se uglavnom odnosi na nešto što im nije posve jasno, nešto o čemu imaju mnogo sumnji. 
Mnoga djeca se suočavaju sa strahom od ostavljanja. Vjerovatno ste provodili mnogo vremena zajedno dok je vaše dijete bilo malo i niste imali potrebu da ga ostavljate sa bakom ili dadiljom, ali prije ili kasnije dođe vrijeme kada je neophodno da vaše dijete povjerite nekom drugom na čuvanje. Tada se mnogi roditelji često iznenade reakcijom koja uključuje neutješan plač i odbijanje poslušnosti.
Kada uzmete u obzir da se djeca ne vole osjećati izostavljeno, takvo ponašanje je sasvim normalno. Stoga je potrebno da prije toga pričate vašem djetetu o ostanku sa dadiljom, bakom isl. Vaš pozitivan stav će pomoći da se dijete lakše privikne na takvu ideju. Također, veoma je važno da provedete neko vrijeme zajedno - vi, vaše dijete i dadilja, kako biste se bolje upoznali. Postoji mogućnost da se djetetu dadilja jako svidi, pa neće biti ni traga strahu. Također, prvog (ali samo prvog) dana razdvojenosti, možete se dogovoriti sa dadiljom da vašem djetetu dozvoli da radi sve ono što voli i što ga uveseljava. Na taj način će razdvajanje lakše podnijeti, a također će se zbližiti sa dadiljom.

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako da ublažite strah od ostavljanja:

1. Napravite probu razdvajanja. Možda vam se čini smiješno, ali ostavite vaše dijete kratkotrajno sa dadiljom, bakom isl. Na taj način ćete više doznati o ponašanju vašeg djeteta, te ćete moći bolje utjecati na njega.
2. Odredite vrijeme razdvajanja poslije obroka ili spavanja, jer su djeca tada najraspoloženija.
3. Osmislite neki ritual razdvajanja, poput poljupca ili mahanja iz automobila.
4. Prostor u kojem vaše dijete boravi bez vas treba da mu je poznat. Zato je najbolje da npr. dadilja dolazi kod vas kući, a ako to nije moguće onda djetetu dozvolite da ponese neki predmet koji mu je drag, omiljenu igračku ili nešto drugo.
5. Potrudite se da vaše dijete uvijek ostaje sa istom osobom. Ako ste zaposlili dadilju, nemojte je zamijeniti prvi put kada vam kaže da nije u mogućnosti da čuva vaše dijete tog dana.
6. Otiđite bez puno buke. Objesnite svom djetetu da odlazite na kratko vrijeme i da ćete se brzo vratiti, te otiđite bez odugovlačenja.
7. Nemojte biti previše popustljivi. Objasnite vašem djetetu da će mu biti sasvim dobro sa dadiljom i postavite granice.

Sva pravila vrijede i za prvi dan vrtića ili škole. Bitno je samo da vaše dijete upoznate sa okolinom i prostorom u kojem će boraviti prije prvog dana razdvajanja. Suze i tuga će vam vjerovatno teško pasti, ali to je faza koju morate zajedno proći. Ostavljanje je traumatično iskustvo za djecu, ali i taj će strah vremenom proći. Vaše dijete će postepeno naučiti da ćete se vratiti iako ga sada ostavljate, a nakon što utvrdite rutinu sve će ići lakše.


{Ljepota} 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.