ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Kritikujte ponašanje, ne vaše dijete!


Neki su preblagi, pa dijete postane bezobrazno i razmaženo, dok neki svojim strogim stavovima djetetu nametnu potpuno pogrešnu percepciju svijeta.
U odgojnim metodama bitno je da roditelji ne viču i ne vrijeđaju dijete, već da mu blagim tonom i u skladu s njegovim uzrastom, objasne zašto su ga udarili po guzi ili se naljutili na njega.


Kako bi izbjegli klopku u koju roditelji često upadnu donosimo vam nekoliko korisnih vaspitnih metoda koje možete primijeniti u odgoju vašeg djeteta:
1. Postavite jasna pravila ponašanja i granice koje dijete ne smije preći. Ono, također, mora znati i šta ga čeka ukoliko prekrši dogovor. Budite dosljedni i jedinstveni jer dijete mora znati da oba roditelja imaju isti stav.

2. Dijete uvijek mora znati da ga roditelji vole – i kad je dobro, i kad je nestašno. Voljeno dijete je samouvjereno i sigurno, rijetko ispituje granicu roditeljskog strpljenja i ne histeriše. I zato uvijek, prije nego što ga iskritikujete, objasnite mu da to radite zato što ga volite i zato što mu želite dobro.

3. Uvijek kritikujte ponašanje, a ne dijete. Nikada mu ne smijete reći da je loše, nevaspitano i bezobrazno, već samo da vam se ne dopada njegovo ponašanje u određenoj situaciji. U suprotnom ćete samo izazvati djetetov inat.

4. Djecu mlađu od tri godine ne bi trebalo da kažnjavate jer ona ne razlikuju uzrok od posljedice niti dobro od lošeg. Štetu ne prave namjerno, već istražuju okolinu. Djecu između tri i 11 godina možete kazniti uskraćivanjem privilegija kao što su gledanje omiljenog crtića ili igranje omiljenom igračkom.

5. Najbolji način da naučite djecu da se lijepo ponašaju jeste da ih nagradite i pohvalite lijepom rječju, zagrljajem… Tako ćete im pokazati da uvažavate njihov trud i pomoći ćete im da razviju samopouzdanje.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.