ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Moje dijete je razbilo koljeno

Dobra vest za roditelje, ali i klince kojima od razbijenog kolena teže pada dezinfekcija rane antiseptičkim sredstvom: mukama je kraj, poručuju naučnici - najbolji lek za odrana kolena i laktove su sapun i voda.

Običan sapun i voda su, kada je u pitanju dezinfikovanje rane, jednako efikasni kao i razni antibiotski preparati. Pažljivo pranje dečjih ogrebotina sapunom i vodom daje odlične rezultate i podstiče zarastanje rane isto kao i antibakterijski kreme i losioni.


Naučnici su od 2006. do 2009. godine pratili delovanje dvaju antibiotskih preparata, koji se u Americi najčešće koriste za lečenje manjih infekcija kože, kod 191 deteta. Utvrđeno je da oba preparata imaju jednako uspešno delovanje. Još je interesantnije to što je u najvećem broju slučajeva, tačnije kod čak 95 odsto malih ispitanika dolazilo do uspešnog zarastanja rana čak i ako su bile tretirane samo sapunom i vodom.

Lekari su zaključili da je najbolji lek za razbijeno koleno pranje sapunom i vodom, tako da lokalna primena antibiotika uopšte nije neohodna.

"Dobra vest je da povrede tog tipa zarastaju za nedelju dana uz lokalnu primenu bilo kojeg antibiotskog preparata. Ali je još bolja vest da dobro staro pranje rane sapunom i vodom i previjanje daju jednako dobre rezultate kod uobičajenih dečjih povreda", kaže šef istraživačkog tima, dr Aron Čen iz Medicinskog centra Džons Hopkins u Baltimoru.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.