utorak, 24. travnja 2012.

Naučite dijete kako pravilno kupovati


Djetetu, koje se od najranije dobi, uči kako pravilno kupovati, biće mnogo lakše razumjeti procese donošenja odluka, spremanje i planiranja, koja će mu, neminovno, kasnije zatrebati u toku života. Donosimo vam, nekoliko jednostavnih savjeta o tome kako svome djetetu ugraditi zdrave navike kupovine.


NAPRAVITE SPISAK. Prije nego što krenete u kupovinu, zajedno sa svojim mališanom, sjedite za stol i razmislite šta namjeravate kuhati narednih nekoliko dana, te na osnovu toga sačinite spisak neophodnih namirnica. Dijete uključite u ovaj proces, neka vam pomogne da odlučite šta ćete kupiti za desert. Vama će to pomoći da zaista kupite ono što vaše dijete najviše želi i voli, a ono će početi sticati navike planiranja.

POMOĆ U TRGOVINI. Kada dođete u trgovinu, i dijete pošaljite među police da traži potrebne namirnice. Objasnite mu po kojim kriterijima treba da bira proizvode (cijena, količina, brand...) i objasnite zašto je to važno.

UPUTITE GA U PRAVILA. Kako biste kupili ono što vam treba, ponekad morate kontaktirati s prodajnim osobljem. Objasnite svom djetetu kako to isto treba činiti, ukoliko mu je potrebna pomoć.

CIJENA I KOLIČINA. Kad dijete dovoljno odraste da nauči računati, vrijeme je da mu ukažete i na odnos između cijene i količine. Zajedno računajte da li je neki proizvod zaista jeftiniji, odnosno da li je cijena niža samo zato što je i količina manja.

VAŽNO JE I DA ČITA SASTAV. Starija djeca koja već znaju ispravno pročitati, također, bi trebala početi voditi računa i o sadržaju. Naučite ga koji su sastojci koje bi trebali izbjegavati: aditivi, šećeri, zasićene masti i objasnite mu kakav je učinak nezdrave hrane na naš organizam. Ukažite mu i da povede računa o podrijetlu hrane i mjestu proizvodnje. Važno je da dijete shvati da sve namirnice nisu iste kvalitete.


A.A.
relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.