ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Nisu krive igračke za ponašanje vašeg djeteta


Ne krivite igračke za ponašanje svoje dece. Nisu one njihovi glavni uzori, već vi, i način na koji se ponašte prema njima. Zato, ukoliko nekim detetovim ponašanjem niste zadovoljni, prvo razmislite da li je to videlo od vas.


“Ja sam Spajdermen!” viče petogodišnji dečak i skače sa naslona fotelje na pod. Već u sledećem trenutku, sve vreme držeći u ruci lutku Spajdermena, ulazi u okršaj sa čudovištem Zelenim goblinom…

Mnogi roditelji su zabrinuti ovakvim ponašanjem svoje dece. Međutim, nema razloga za to. Identifikacija sa igračakama, baš kao i sa junacima iz stripova ili filmova je normalna, uobičajena razvojna pojava kod dece predškolskog, i nižeškolskog uzrasta.

Pogrešno je uverenje da određene igračke razvijaju agresiju kod dece. Uostalom, agresija se javlja i kod mališana koji se ne igraju ovakvim igračkama. Ono što se najčešće zaboravlja jeste da upravo zahvaljujući njima agresivnost bezbolnije prolazi (dete se izigra, iživi, isprazni na igračkama), nego ukoliko je potisnuta. Naime, što više pokušavate da određene igračke ili igre potisnete, suzbijete, zabranite, sprečite –rizikujete da se agresivnost (jer nije iživljena i proživljena u detinjstvu) na neki drugi način pojavi u nekoj kasnijoj fazi razvoja.

Zato: ne zabranjujte igračke svojoj deci, ma koliko vi niste njima zadovoljni.

Jelena Holcer, pedagog
domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.