ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Opasnosti od prekomjernog gledanja televizije

Ozbiljne posledice zbog gledanja televizije

Prekomerno gledanje televizije može da stvori određene hendikepe kod dece, pokazalo je istraživanje grupe naučnika s Univerziteta u Montrealu.


Što duže gledanje televizije kod dece koja sa tim počnu u što ranijem životnom dobu dovodi do, kako je pokazalo istraživanje, veće opasnosti od razvoja hendikepa, kao što su pad interesovanja na časovima, osrednji rezultati u matematici i odbacivanje od strane druge dece.

Naučnici su konstatovali i da svakih sat vremena pred televizorom preko proseka smanjuje za sedam odsto angažovanje deteta na časovima.

Istraživači su konstatovali i da preterano gledanje televizije kod dece između druge i četvrte godine života smanjuje kasnije uspeh u matematici, ali ne i u čitanju, dok se opasnost da će biti odbačeni od strane drugova u razredu povećava za deset odsto.

Fizička aktivnost vikendom se, kako su ustanovili naučnici, kod tih osoba smanjuje za 13 odsto, odnosno celokupna fizička aktivnost za devet odsto.

Konzumiranje zaslađenih gaziranih napitaka povećava se za devet, a grickalica za deset odsto, što dovodi do povećanja indeksa telesne mase za pet odsto u desetoj godini života.

Naučnici su došli do tog zaključka nakon osmogodišnjeg praćenja 1.314 dece čiji su ih roditelji informisali koliko vremena ona provedu pred televizorom, dok su učitelji procenjivali njihove školske i psihosocijalne sposobnosti, kao i zdravstveno stanje.

(Tanjug)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.