nedjelja, 15. travnja 2012.

Plivanje i skijanje su odlični za vaše dijete

Plivanje i skijanje su najbolji sportovi koji utiču na pravilan razvoj deteta.

- Na nastanak i razvoj osteoporoze utiče nasleđe u kombinaciji sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću i lošom ishranom. Sve počinje u mladosti, i zbog toga je potrebno omogućiti primeran razvoj skeleta u ovoj fazi rasta, koji kasnije utiče i na držanje i hod deteta, a najbolji sportovi za to su plivanje i skijanje. Skijanje od malih nogu je korisna fizička aktivnost u prevenciji osteoporoze u odraslom dobu, zato iskoristite ovu zimu da naučite svoje dete da skija”, savetuje dr Slobodan Stojković, lekar opšte prakse i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.


Ukoliko sa detetom radi instruktor skijanja, na prve časove već mogu da krenu sa tri godine.

- Veoma je važno da dete ima pravilan položaj tela kada počne da uči da skija - kaže Slobodan Đurić, instruktor skijanja na Divčibarima.

Dobra oprema je bitna

- Dobra oprema je pola odrađenog posla - kaže Slobodan Đurić i objašnjava da skije treba da budu u visini dela između brade i nosa. Cipele moraju da budu odgovarajuće jer prevelika cipela može da bude krivac za povrede. Važno je da cipele budu dobro zategnute. Deca obavezno treba da nose rukavice jer ih one štite i od hladnoće i od povreda, a ako skijaju dok pada sneg neophodne su im i naočare za skijanje.

- Posebno je važno da deca na snegu nisu preterano obučena. Višeslojna, topla odeća, koja ipak omogućava kretanje i ne izaziva preterano znojenje je obavezna - kaže dr Stojković.

Bitno je i da se na stazu ne kreće punog stomaka, tačnije sačekajte jedan sat nakon obroka pre nego što krenete sa detetom u prvi spust. Ponesite i dosta tečnosti - vode ili čajeva, da bi mališan mogao da nadoknadi tečnost. Na stazi izbegavajte gazirane napitke.Skijanje od malih nogu je korisna fizička aktivnost u prevenciji osteoporoze u odraslom dobu, zato iskoristite ovu zimu da naučite svoje dete da skija.

yuforum.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.