ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Pripremite dijete za školu

Pomozite djeci priviknuti se opet na školski ritam

I ovo je ljeto brzo proletjelo i za tjedan dana već počinje škola. Vjerojatno ste djeci već kupili bilježnice, knjige i školski pribor, a sad je vrijeme da ih počnete ponovno uhodavati u školski ritam.
Dajemo vam nekoliko savjeta kako olakšati djetetu prelazak s ljetnog odmaranja na školu.


Savjeti za jutro
Vaša su djeca vjerojatno duže spavala tijekom ljeta. Tjedan-dva prije početka nastave, počnite ih ranije buditi. Postupno ih probudite malo ranije svako jutro, tako da se ne morate nositi s nervoznom djecom kad se vrate u školu.
Prije nego započne jutarnja strka po kući, ne bi bilo loše da sve unaprijed organizirate. Dogovorite se oko jutarnjeg korištenja kupaonice. Pripremite djeci odjeću za idući dan ili ako su dovoljno veliki, neka to sami učine. Večer prije podsjetite ih da pripreme torbu, knjige i pribor za školu.

Savjeti za večer
Slijedite isti princip kao i za buđenje. Ako je vaše dijete naviklo tijekom ljeta kasnije lijegati, neka svake večeri ide malo ranije u krevet. Tako će poboljšati navike spavanja i neće biti problema kad započne školska godina i kad će mu trebati više odmora.

Odjeća za školu
Početak nastave otvara još jedno pitanje - odjeće za školu. Provjerite je li im trebaju nove hlače i majice. Neka probaju odjeću koju bi trebali nositi u školu. Također provjerite jesu li im dobre tenisice i dres za vježbanje.
Poklonite ili bacite odjeću koju su prerasli i po potrebi kupite novu. Napravite popis odjeće koja im treba. Želite li proći jeftinije, krajem ljeta možete po dućanima naći prošlogodišnje modele dječje odjeće na sniženju.
Prije prvog dana škole operite, ispeglajte i organizirajte odjeću za školu- to će vas poštedjeti frustracija prvog dana i dječje vike: "Mama! Ne znam gdje mi je majica", "Nemam čiste hlače" i slično.

Savjeti za domaću zadaću
Djeci može biti vrlo težak prelazak s bezbrižnih ljetnih dana na svakodnevne obveze. Nakon što vaše dijete krene nazad u školu, svaki dan odvojite vremena kako biste porazgovarali o domaćoj zadaći. Na taj ćete način moći pratiti što se dešava u školi, a dijete će znati što sve treba napraviti.

Razmislite o kupnji planera za domaću zadaću ako je vaše dijete dovoljno veliko. Potpuno novi planer može potaknuti dijete da prati sve zadaće i obveze koje ima, kad krene natrag u školu.

Nova školska godina ubrzava tempo obiteljskog života. Sportske aktivnosti, glazbena škola, strani jezici i druge obaveze, osim dječjeg, okupiraju i veliki dio vremena roditelja. Zato se organizirajte i budite spremni za brži jesenski ritam.


Izvor: Zena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.