ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Prva nedelja u školi je najstresnija

Iako nosi posebnu draž i uzbuđenje, polazak u školu za najmlađe može biti i vrlo stresan. Evo kako da im pomognete.

Kako će se dete postaviti prema školi je individualna stvar i zavisi od njegove naravi, ali i od vaspitanja, odnosno od toga kako se odnosite prema njegovim školskim obavezama. Stručnjaci smatraju da je od velike važnosti za dete ono o čemu roditelji sa njim razgovaraju neposredno pred polazak u školu.


Pedagozi sa Ruske akademije nauka tvrde da je početak školske godine najkritičniji za maloletnike. To je period takozvanih školskih depresija. Zbog toga su deca često razdražljiva, a roditelje hvata panika.

"Kad smo počeli da izučavamo fiziološke mehanizme procesa adaptacije, bili smo potreseni koliko je on za mnogu decu naporan. Pomoću aparata smo pratili rad srca i disanja đaka prvaka na prvim časovima. Zabeležili smo ekstremna opterećenja", kaže profesorka Marija Bezrukih.

Različiti su razlozi zbog kojih deca osećaju otpor prema školi - prvi put u životu kreću u pustolovinu zvanu škola, upisali su peti razred i strahuju od uvećanja obima gradiva koje ih očekuje i nastavnika sa kojima će se upoznati ili pak kreću u srednju školu, što podrazumeva sasvim novu sredinu, nove profesore, odnosno novo prilagođavanje...

Među starijim, iskusnim školarcima, a posebno srednjoškolcima, nisu retki oni koji dobro znaju što ih čeka prvog septembra, pa otpor u njima stvaraju lenjost i nespremnost na prihvatanje obaveza nakon dugog raspusta.

Setite se kako je vama bilo

Saveti roditeljima takvih školaraca su prilično jednostavni - upotrebite kombinaciju razumnog razgovora, umerene kontrole i malo pritiska. Ovde je razumevanje na prvom mestu, jer trebalo bi da shvatite da je prirodno da su neki predmeti već mrski vašem detetu, ali u svakom razgovoru morate naglasiti da je škola nužna i da je bez nje gotovo nemoguće osigurati dobru budućnost.

Ukoliko vam razumevanje nije jača strana, pedagozi iz američkih srednjih škola u državi Oregon savetuju da se vratite nekoliko decenija unazad i prisetite se sebe dok ste sedeli u klupi na času vašeg najomraženijeg predmeta, piše "Press".

"Ipak, prve dane škole najburnije proživljavaju oni mlađi, koji strahuju od novog i nepoznatog. Prva nedelja boravka u školi za đaka prvaka, po stepenu naprezanja i fizičkih napora, može se uporediti sa naporima kosmonauta u bestežinskom stanju", upozorava profesorka Marija Bezrukih.

Ona kaže da deci treba vremena da bi se privikla na promene, pa zato odmah, već prve školske nedelje počnite i vi sa prilagođavanjem na dnevnu rutinu i raspored koji ih očekuje tokom cele naredne godine.

Najjednostavnije je da počnete s ranijim odlaskom na spavanje i organizacijom svog slobodnog vremena tako da ono počinje onog trenutka kada bi dete trebalo da sedne za radni sto. Naravno, ono neće odmah imati puno obaveza, pa iskoristite to da ga opustite pred 'zalet' sa učenjem koje ga očekuje.

Vaše dete ne zna još kakav ga tempo učenja očekuje, ali vi možete dosta da mu pomognete da se najbolje organizuje i da stekne pravilne radne navike. Pedagozi napominju da, kada dete kreće u prvi razred, vi zapravo krećete u školu sa njim.

Zajedno krenite u kupovinu udžbenika, svezaka, olovaka, bojica, ranca i ostalog pribora, ali poklonite posebnu pažnju tim stvarima. Ukrasite pernice nalepnicama ili za knjige kupite šarene korice. Dok to radite i vaše dete se može dobro zabaviti, bez napetosti i uznemirenosti.

Savet plus koji stiže od australijskih naučnika je da roditelji ne traže previše od dece odmah po polasku u školu. Dok dete prolazi kroz stresnu situaciju, najgore što možete da uradite za njegovu psihu je da ga opterećujete sopstvenim ambicijama.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.