ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Prvi dan škole


Što mislite - koliko dugo valja djecu pratiti do škole, kad ih treba pustiti da tamo sami idu i od tamo se sami vraćaju?


 1 Dijete plače već prvi dan školske godine

- Plač je naznaka školske fobije i treba ga uzeti ozbiljno. Uglavnom se javlja kod mlađe djece koja se teško odvajaju od roditelja i nelako stječu povjerenje u druge ljude, najčešće u 1. i 2. razredu osnovne. U takvim situacijama nije loše da roditelj neko vrijeme provede s djetetom u razredu ili pred vratima. Bitno je da dijete vidi kako mama ili tata razgovaraju s učiteljicom i drugom djecom i da tako samo stječe povjerenje u novu sredinu. Najgore je dijete zbog plača ostaviti kod kuće.

2 Dijete se boji odlaska u školu

- Čak 30 posto djece na početku škole pokazuje averzivne reakcije. Djeca koja osjećaju strah od škole najčešće se žale da ih boli glava, osjećaju trbobolju, povraćaju, lupa im srce, pretjerano se znoje, imaju problema sa spavanjem. Potraju li te reakcije dulje od mjesec dana, valja potražiti liječničku pomoć.

3 Koliko dugo treba dijete pratiti u školu

- Nema pravila. Stručnjaci preporučuju da se dijete prati sve dok se ne osjeća sigurnim da može samostalno prijeći put do škole, a ono će samo pokazati kad mu više ne treba pomoć. Traži li dijete pomoć dulje od godine dana, trebalo bi se obratiti stručnjaku.

4 Kada školska djeca moraju na spavanje

- Brojna istraživanja pokazala su da mnoga djeca dolaze neispavana na nastavu. Školskoj je djeci potrebno od osam do 10 sati sna. To znači da mlađa djeca nikako ne bi smjela ići spavati poslije 22 sata, a srednjoškolci ne poslije ponoći. Vrlo je važno da roditelji kontroliraju djecu kako ne bi cijelu noć provela gledajući televiziju ili dopisujući se s prijateljima.

5 Koliko smiju biti uz TV ili Playstation
- Što je moguće manje. Stručnjaci preporučuju da ukupno vrijeme za igranje igrica i gledanje televizije bude maksimalno dva sata na dan. Uz to, kompjutor i televizor nikako se ne smiju postaviti u dječju sobu. To je važno zbog kontrole sadržaja s kojima djeca dolaze u kontakt preko TV-a ili kompjutora.

6 Kada mu dati mobitel i smije li s njim u školu

- Mobitel je najbolje kupiti što kasnije, nikako prije 5. razreda. No, ako ga ima i ranije, dijete treba naučiti da ne može biti 24 sata na dan na mobitelu. Mnoge su škole već zabranile donošenje mobitela na nastavu.

7 Dijete ne može mirno sjediti 45 minuta

- Većina djece ne može. U pravilu, djeca nakon svakih 15 minuta mijenjaju položaj. Prema HNOS-u koji će se ove godine primjenjivati u svim osnovnim školama, zadaća je učitelja da tijekom jednog nastavnog sata izmijeni šest situacija. Dobar učitelj tolerirat će da se djeca prošeću uz dozvolu, odu na zahod, a nemirniju djecu angažirat će da obrišu ploču, zašilje olovku i slično.

8 Treba li s djecom učiti i pisati zadaću

- To nikako. Djetetu treba pokazati kako se uči, a ne učiti umjesto njega. Zadaća je roditelja da kontrolira je li dijete ispunilo sve školske obveze. Dijete je sretnije ako samo napiše zadaću, nego ako to učini roditelj umjesto njega. Prvi put kad roditelj napiše zadaću umjesto djeteta, zauvijek je narušio njegovo samopouzdanje.

9 Dijete je izloženo bullyingu

- Bullying je ozbiljan problem. Čak 27 posto školske djece izvrgnuto je nasilju, a 16 posto njih sami čine nasilje. Teže se otkriva ženski bullying jer djevojčice ranije sazrijevaju i prakticiraju specifične oblike nasilja. One najčešće izoliraju i ogovaraju druge djevojčice ili koriste smicalice, dok se kod dječaka radi uglavnom o fizičkom razračunavanju.

10 Kako se treba odjenuti za školu

- Najvažnije je da je djeci ugodno u odjeći. Škola ne smije biti modna pista, no nastavnici ne bi smjeli dizati paniku ako djevojčica dođe u školu našminkanih usana i noktiju. Stručnjaci upozoravaju da se o tome kako se odjenuti za školu s djecom treba razgovarati već od 1. razreda kako bi se izbjeglo da ona djeca koja nemaju poznatu modnu marku tenisica, hlača ili mobitela budu izvrgnuta nasilju, što je na žalost česta pojava u školama.

11 Koliko često treba ići na informacije

- Ako je potrebno i svaki dan, a najmanje jednom u dva tjedna. Čim se primijeti da se dijete osjeća nesigurno i da postoji problem vezan uz školu, valja o tome porazgovarati s djetetom i s njegovim razrednikom.

12 Dijete izbjegava nastavu

- Markiranje je jedan od glavnih problema u školi. Stručnjaci su podijeljeni oko toga treba li djetetu opravdati sate, kao znak povjerenja, ili ne, jer bi to bila poruka da takvo ponašanje nije u redu. Važno je da roditelj bude upoznat s time da je dijete markiralo i da s njim razgovara o razlozima zbog kojih je to učinilo.

13 Želi izaći na večer, do koliko sati

- To je individualno. Najbolje se ravnati prema tome što smije većina djece u njegovu razredu. Nikako ne treba podleći tvrdnjama djeteta tipa “svi smiju, samo ja ne”. Važno je i za roditelje da osobno poznaju djecu s kojom njihova djeca izlaze, a dobro je upoznati i njihove roditelje.

14 Dijete je dobilo prvu jedinicu

- To treba shvatiti kao događaj koji će dijete učiniti zrelijim. Oko toga ne treba paničariti, a još manje zbog toga kazniti dijete jer posljedica može biti strah od škole.

15 Na koliko aktivnosti upisati dijete

- Djeca se ne smiju opteretiti s previše aktivnosti. Najbolji je recept jedno dijete - jedna slobodna aktivnost.

jutarnji.hr 


Dr. Gordana Buljan Flander, psihologinja

Lucija Puljak, pedagoginja

Dr. Nenad Jakušić, psihijatar

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.