ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Savjeti za uspješno dojenje


Dojenje spušta prisitak

Majke koje preporučeno vreme (najmanje šest meseci) doje decu, u kasnijem životu mogle bi da budu pod smanjenim rizikom da obole od hipertenzije, ukazuje američka studija obavljena na više od 50.000 žena.

Ranije se uglavnom analizirao povoljan uticaj dojenja na bebe, koje majčino mleko štiti od mnogih bolesti, a u poslednje vreme su se pojavili nalazi da su žene koje su dojile svoju decu pod manjim rizikom od šećerne bolesti, povišenog holesterola i srčanih bolesti.

Ovog puta je tim s Univerziteta Severne Karoline proučio vezu između dojenja i povišenog krvnog pritiska, analizirajući slučajeve oko 56.000 žena, koje su uzele učešće u dugogodišnjoj američkoj studiji o zdravljju medicinskih sestara, a sve su rodile najmanje jedno dete.

Utvrđeno je da je rizik da će oboleti od hipertenzije u roku od četrnaest godina od rođenja deteta, bio 22 odsto veći kod onih ispitanica koje nisu dojile svoje dete nego kod onih koje su ga isključivo dojile u prvih šest meseci života.

Takođe je ustanovljeno da su žene koje nisu dojile dete, ili su ga dojile samo tri meseca ili kraće, pod gotovo 25 odsto većim rizikom od hipertenzije nego one ispitanice koje su dojile bebu najmanje godinu dana.

Američki tim upozorava da postoji mogućnost da su neki faktori mogli istovremeno da ometu žene da doje svoju dece i da doprinesu pojavi hipertenzije. Jedan od takvih faktora moglo bi da bude stresno radno okruženje.

Verovatnije je, međutim, da samo dojenje ima zdravstvene prednosti za majku, ističu američki stručnjaci, budući da je jedno prethodno istraživanje na životinjama pokazalo da hormon oksitocin, koji ima udela u dojenju, utiče i na krvni pritisak. Osim toga, poznato je da ženama odmah nakon dojenja može da opadne pritisak.

(Tanjug)Kako uspešno započeti dojenje?

Uplašene da neće imati dovoljno mleka za svoju bebu, mlade mame pokušavaju da same ubrzaju proces laktacije, često praveći greške.

Mnoge mame očekuju da im se uspostavi laktacija odmah po porođaju. Kod nekih mleko zaista krene već posle par sati, ali kod nekih tek posle par dana. Ukoliko u porodilištu niste dobili sve potrebne informacije o uspešnom početku dojenja, evo saveta babice Snežane Petrović.

Kada se očekuje nadolaženje mleka?
Nadolaženje mleka je individualno, može da krene par sati ili par dana posle porođaja. Priprema za dojenje kreće od druge polovine trudnoće. Grudi otežaju, pa mora da se nosi grudnjak - pamučni, koji će ovlaš da pridržava dojke. Posle tuširanja - peškirom, grubljom stranom, treba posušiti bradavice. Tako će se ispupčiti, ako su uvučene, i očvrsnuti. Pred porođaj može da se pojavi kolostrum (prvo mleko). Ne treba ga cediti, već samo održavati higijenu grudi.

Da li mama treba da podstiče nadolaženje mleka (na primer, uzimanjem tečnosti, stavljanjem toplih obloga, i slično)?
Par sati posle porođaja, bebu treba staviti na grudi - to je najbolji način da krene laktacija. Beba će to najbolje da uradi. Grudi masirajte nežnim pokretima, izmlazajte ih pre svakog podoja. Tako ćete razmekšati prostor oko areole, gde su nabrekli mlečni kanali, a bradavica će se ispupčiti i beba će je lakše uhvatiti. Posle podoja, ponovo ispraznite grudi.
Ako, pak, nemate mleka, preporučuje se stavljanje tople obloge, ali ne duže od petnaestak minuta, i to neposredno pre podoja. Tako će se raširiti mlečni kanali, a mleko će nadoći. Ali, u ovoj situaciji grudi morate dobro da ispraznite! Najbolje bi bilo da imate pomoć nekog stručnog lica, ili žene koja ima iskustva u dojenju. Takođe, možete da konzumirate više tečnosti: tople napitke, supe, čorbe, čaj za dojilje.

Ukoliko nadođe mleko, šta tačno žena treba da radi, a da ne dođe do pojave problema?
Treba redovno da praznite dojke, stavljate hladne obloge po petnaestak minuta i, naravno, bebu redovno dojite. Posle podoja, grudi ispraznite i nastavite sa hladnim oblogama. Smanjite unos toplih napitaka. Pijte vodu tek da ugasite žeđ.

Kako sprečiti pojavu ragada? Koji su rani simptomi ragada?
Nega grudi je jako važna i u trudnoći, a posebno u periodu dojenja. Bebu stavljajte na dojku koja je pripremljena za dojenje, jer će tako lakše da uhvati bradavicu. Podoj ne treba prolongirati, dovoljno je da beba sisa efektivno trideset minuta. Tako nećete doći u situaciju da "gricka" bradavicu i da se pojave ragade. Posle podoja, bradavice namažite mlekom i osušite na vazduhu. Stavite grudnjak do sledećeg podoja. Ako beba ne hvata lepo bradavicu, glocka je, cokće dok sisa - to znači da nije dobro uhvatila dojku i da će da ošteti bradavicu. Ponovite postupak, dok ne uhvati lepo dojku. Ragade ćete prepoznati tako što se bradavica crveni, a njena nežna koža puca, što je veoma bolno pri dojenju. Ovo su znaci da morate da obratite više pažnje na negu grudi.

Kako sprečiti pojavu mastitisa? Kako se prepoznaje mastitis u ranoj fazi?
Mastitis se javlja kod žena koje imaju hiperlaktaciju. U tom slučaju, grudi treba redovno prazniti, stavljati hladne obloge i redukovati unos tečnosti dok se ne uspostavi ravnoteža. Prepoznaćete ga tako što kreće crvenilo dojke, koja je bolna, nabrekla i vrela. Ponekad skoči i temperatura.

Šta ako mleko nije nadošlo ni posle dva - tri dana? Šta da radi žena i čime da hrani bebu u tom periodu?
U početku, bebi je dovoljno veoma malo kolostruma za podoj. Važno je da bebu stavljate na dojku redovno, to će da pospeši dojenje. Porodilja treba da uzima dosta tečnosti, posebno toplih napitaka. Mleko će nadoći. Beba se dohranjuje samo ako je neophodno, isključivo posle podoja, i to adaptiranim mlekom, koje se daje kašičicom.


I tata može da "doji" bebu

I tate mogu da imaju važnu ulogu u dojenju bebe. Evo nekoliko načina kako da pomognu i majci i bebi.

Dojenje je težak posao, zato budite pažljivi i brižni prema vašoj lepšoj polovini. Preuzmite na sebe neke kućne poslove, posebno one teže, pomozite joj kad god možete. Kada majka doji bebu, donesite joj jastuk ili čašu vode. Ponudite joj da držite bebu kada završi sa sisanjem, dok ne podrigne.

Milovanje, grljenje, kupanje, čitanje u fotelji dok je beba samo u peleni na vašim grudima - sve su to sjajni graditelji dobrih odnosa sa detetom. Oni će vama i vašem mališi dati priliku da budete prisniji, da se zbližite na slične načine kao što to donosi fizička bliskost tokom dojenja.

Ako mama izmlaza mleko, ručno ili pomoću pumpice, vi možete da uvedete vašoj bebi bočicu i povremeno je preuzimate za vreme hranjenja. Najčešći razlog što mama pravi zalihu svog mleka jeste da beba može da ga konzumira kada ona nije u blizini. To je veoma važno ako se vraća na posao, a želi da nastavi sa dojenjem.

Takođe, to znači da ne mora uvek da bude u pripravnosti za hranjenje, čak i ako je kod kuće - naročito noću. Vi možete da hranite bebu majčinim mlekom iz bočice, što će mami da omogući više neprekidanog sna ili mali predah nakon nege bebe. To što ćete preuzeti na sebe hranjenje bebe, pomaže da se između vas i deteta uspostavi prisnija veza.

Pre nego što u ishrani upotrebite bočicu, sačekajte da dojenje bude dobro uspostavljeno, kao i da beba bude bar tri-četiri nedelje stara. Važno je da joj najpre date šansu da u potpunosti oseti ugodnost dojenja na pravim grudima. Beba sisa na sasvim drugačiji način iz dojke nego iz bočice (to joj je lakše, pa zato neke bebe toliko vole bočicu). Zato, ako mama planira da istovremeno i doji i daje bočicu, sačekajte dok se dojenje ne uspostavi na pravi način.

Nemojte da shvatite lično ako vaša beba u početku izgleda totalno nezainteresovana da uzme bočicu od vas. Cucle nalik veštačkim bradavicama, koje izgledaju poput pravih, mogu da se nabave u raznim oblicima i veličinama. Možda ćete morati malo da eksperimentišete pre nego što vi i vaša beba otkrijete koju vrstu ona najviše voli.

Neke bebe vole da se drže u poziciji istoj kao pri dojenju, dok piju mleko iz flašice. Isprobavajte razne položaje, a sve vreme zadržite kontakt očima. Dajte bebi priliku da se navikne na novo iskustvo. Ako se opire, možda će pomoći ukoliko ugrejete cuclu toplom vodom (hladna guma ili silikon nisu baš privlačni), neka se beba igra cuclom.

Budite strpljivi ako vaša partnerka izgleda manje zainteresovana za seks nego ranije, dok nije stigla beba
Moguće je da se oseća iscrpljeno. Pored toga, žene zbog dojenja imaju nižu količinu estrogena, što neretko dovodi do manje vaginalne vlažnosti. To može da prouzrokuje veoma nelagodan ili bolan odnos.

(MONDO/Yumama)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.