ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Savjeti za vašeg đaka

Početak školske godine je težak i za đake i za roditelje. Prvaci su prestravljeni od nepoznatog, stariji se ne raduju obavezama posle raspusta, a sve to pogađa i mame i tate koji se suočavaju podjednako sa emotivnim i sa finansijskim stresovima. Za vas smo napravili spisak 8 najboljih saveta iskusnih mama kako laške da organizujete i preživite 1.septembar.


Polazak u školu ćete lakše prebroditi ako se na vreme pripremite
Čim zagazite u drugu polovinu avgusta za većinu dece i roditelja počinje noćna mora. Deca traže sve i svašta za školu, nove pernice, uvijače, gumice, moderne lenjire, skupu garderobu....žale se na sve i svašta, neka se čak i razbole pred polazak. A kada školska godina počne startuju i problemi oko domaćih zadataka. Evo kako uspešno da prebrodite sve ove teške situacije.

RANAC
Kupite najkvalitetniji model i neka bude veći da može sve lepo da stane u njega. Iako deluje surovo kada vidite prvaka sa torbom do kolena, nema nište gore nego da kupite manji model, a da mu na putu do škole ispadaju sveske i olovke. Pitajte mame starijh đaka koji su modeli najpraktičniji, a možete da povedet i svoje mezimče u nabavku. Obratite pažnju i da rajfešlus bude jak i od metala. Od ostalih potrepština za školu ne trošite previše novca – to su ionako stvari za jednu sezonu.

ZNANJE JE ZA PRVI RAZRED
Većina dece danas zna da čita, piše, sabira već i pre polaska u školu. Ne forsirajte, već radite sa detetom onoliko koliko mu je zabavno. Sve će naučiti u školi – zato i kreće u prvi razred! Osim toga, kada dete krene u školu imaćete dosta prilika da sa njim učite. Ne morate to pre zvaničnog početka.

UŽINA
Pripremljenu hranu za veliki odmor zapakujte u kutiju za užinu, najbolje od metala. Ako pakujete hranu u kesu, velika je verovatnoća da će ona ostati negde na klupi. Idealno je da pakujete posla sendviča, jer dete nema vremena mnogo da jede dok je u školi. Zato mu bolje pripremite kvalitetan obrok kada dođe kući.

U 9 U KREVET
I pre nego dete krene u školu „uđite“ u školsku rutinu. Preskočite kasnije izlaske i spavanje do 10 ujutru, gledanje TV i doručak u pidžami. Najbolje je da dve nedelje pre polaska počnete da pomerate granice spavanja i ustajanja kako bi 1. septembra sve bilo spremno.

GARDEROBA
Nabavite ofingere za orman na koji može da se „složi“ odevna kombinacija. Tako ćete moći da spremite autfit za dete tokom cele nedelje bez gubljenja vremena ujutru kada su svi ukućani u gužvi. Takođe, većina devojčica traži ono što nose najpopularnije u školi, kupite nešto što možete da priuštite, ali ne padajte u dugove zbog polaska u školu. Iskoristite letnje rasprodaje, ali ne morate ka pokupujte sve pre 1.septembra.

ZAHTEVI
Kvalitetan ranac za knjige je nešto što se podrazumeva da kupujete redovno. Ali, ako vaš školarac „moljaka“ i nove farmerke, patike iz poslednje kolekcije, jaknu...onda budite obazrivi.
Objašnjenje: Povratak u školu je veliki pritisak, deca žele da se uklope, da pokažu nešto novo, a to najčešće podrazumeva moderne patike.
– Deca se pretarno brinu i žele da imaju kontrolu makar kada je u pitanju garderoba, jer na ostalo ne mogu da utiču – kaže Cathy Guttentag, asistent profesora na Dečijem Institutu u Teksasu.
Savet: Razgovarajte sa detetom o njegovim brigama. Saznajte šta zaista želi, objasnite za šta imate novca i dogovorite se koliko će džeparac biti smanjen zbog ekstra kupovine. Čim spomenete džeparac, dete će se predomisliti oko nekih stvari.

KUKANJE
Kada dete počne da se žali na sve i svašta, teške domaće, loše učitelje, grube drugove, zajedljive komentare drugarice iz prve klupe....dozvolite mu to samo nekoliko minuta.
Objašnjenje: Dete se socijalizuje u potpuno novom okruženju, svake godine i zato mu mnoge stvari teško padaju. Potrebno je da se dete izduva, ali ne treba preterivati.
Savet: Kada počne kuknjava odmah preusmerite razgovor. Pitajte „ Kako je bilo sinoć na rođendanu?“, „Kako si se provela na trening?“....Pričajte o druženju, prijateljima. Nova tema će prekinuti neprijatnosti i skrenuti misli na nešto lepše.

ODUGOVLAČENJE
Deca su neverovatno talentovana i kreativna kada je u pitanju izmišljanje izgovora da ne bi uradili domaći na vreme. Naročito je težak period do prvog tromesečja.
Objašnjenje: Za dete koje kreće u prvi razred novonastala situacija je stresna, zbunjujuća, potrebno je vreme da se prilagodi i organizuje. Za starije đake početak školske godine je početak novog dnevnog režima.
Savet: Insistirajte na rutini, svakodnevnim obavezama, nekada zadatke podelite na više manjih celina. Postavite ograničenja i zabrane ako se ta pravila ne poštuju. Dogovorite se i koje je mesto u vašem domu deo gde će đaci raditi i učiti.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.