utorak, 24. travnja 2012.

Šta kada baka i djed razmaze unučad?


Za razliku od roditelja, baka i djed imaju posve drugu ulogu. Dok roditelji moraju biti i strogi, baki i djedu je dopušteno da razmaze svoje unuče koliko požele. No, to se često kosi s odgojem koji smo odredili za svoju djecu. Nije rijetkost da zbog toga dođe do svađa i razmirnica. Vrijeme je za malo odgojnih metoda i za starije.

Pojasnite autoritet
Za vaše vlastite roditelje uvijek ćete ostati djeca, bez obzira što već imate svoje mališane za odgajati. Često zbog toga i nisu spremni poslušati ono što im kažemo. A uz to su unuci tako slatki, pa kako im ne bismo pružili sve? To je do određene mjere, naravno, i dopustivo i posve normalno, no ipak morate zacrtati određene granice. 


Pravila koja vi provodite u svom domu ne smiju biti u potpunosti prekršena u domu bake i djeda. Ako ste zabranili da se igraju video igrice prije nego se napiše domaća zadaća, oni to moraju poštivati. Točno pojasnite što očekujete. Naravno, ostavite im prostora da ih razmaze, ali ne kršeći vaša pravila koja su postavljena s razlogom. Pojasnite svojim vlastitim roditeljima da, primjerice, vaše dijete treba naučiti što je odgovornost i kako savjesno obavljati posao, a nagrada, kao što je video igrica, slijedi tek kasnije.

Objasnite djeci
Svojoj djeci trebate točno pojasniti zbog čega im vi nešto branite, a baka ili djed ne. Primjerice, ako baka češće daje slatkiše, a vi ne, djetetu će to biti čudno. Objasnite mu da ga volite i pazite na njegovo zdravlje, a kako je ono cijelo vrijeme s vama, trudite se pružiti mu najbolje. Baka smije dati pokoji slatkiš viška jer kod nje dolazi tek u goste. Da jede slatko cijelo vrijeme, bolio bi ga trbuh i ne bi se mogao igrati.

Budite jasni i uporni
Ako vaši roditelji i nakon brojnih razgovora i dalje pretjeruju, budite jasni i uporni te im naglasite kako ćete smanjiti broj dolazaka ako ne promjene svoje ponašanje. Pri tome je važno da se oba roditelja drže zacrtanog.

Opustite se
Također znajte da male sitnice s kojima baka i djed obasipaju vaše dijete, nisu uvijek razlog za podizanje buke. Povremeni sladoled prije ručka, dodatni poklon i popustljivo ponašanje neće od vašeg djeteta učiniti razmaženo derište. Važno je da ne pretjerujete ni vi ni vaši roditelji.

M.D.
relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.