ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Što kad vaše dete počne da psuje?

Bićete prilično iznenađeni kada jednoga dana vaše lepo vaspitano dete izgovori prvu ružnu reč. Psovku je čulo negde na ulici, i prihvatilo je kao način govora odraslih. I dok je, puno samopouzdanja prenosi vama (jer eto naučilo je novi pojam iz sveta odraslih), prosto ste zabezeknuti. Ne znate kako da postupite?!


Kao prvo, nemojte da pređete preko toga i da se pretvarate da ništa niste čuli. «Loš jezik» se često koristi u nameri da se skrene pažnja na sebe, ili kao pokušaj testiranja vaše reakcije. Nemojte nikako na dečju psovku odreagovati smehom, ma koliko vam tako izgledala.

Pitajte dete da li zna šta ta reč znači; većina uopšte ne zna. Na njemu razumljiv način objasnite značenje reči i posavetujte ga: takve reči nisu poželjne u vašem domu.

Neki roditelji i dalje praktikuju staromodan način «izlečenja» od «prljavog» jezika - brz i lagan udarac po detetovim usnama. Ako ste pristalica ove metode, onda to izvedite uz zagrljaj i poljubac.

Uvedite novčano kažnjavanje, po sistemu «jedna ružna reč jedan dinar». Ovo je moguće samo u malo starijem uzrastu kada dete već ima svoj džeparac.

Vi možete da mu dozvolite da slobodno koristi reči koje samo izabere, ali mu naredite da ih izgovara na mestu koje je prikladno za to - u kupatilu. Videćete kako će brzo odustati od svoje prvobitne namere. Nije tako zabavno «šokirati» samog sebe, na tako dosadnom mestu.

Izvor: yumama.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.