četvrtak, 5. travnja 2012.

Što kada dijete ne prestaje da psuje?

Skoro da ne postoji dete koje bar u nekom trenutku nije opsovalo, ali neka deca to čine znatno više nego neka druga. Deca, ponekad, umeju da budu izuzetno uporna s psovkama, što izluđuje roditelje kojima nikako ne uspeva da oduče dete od te ružne navike.


Deca od dve, tri, četiri godine, kada psuju, to u principu čine bez stvarnog shvatanja šta je to što govore, samo im se dopada reakcija odraslih koji to čuju - oni se nekada smeju, a nekada ljute, ali retko kada se ozbiljno naljute, po principu "šta zna ovako malo dete šta je psovka". Zaista, i ne zna, i psovanje najčešće spontano prođe, kad detetu dosadi. Međutim, u malo kasnijem uzrastu (sa sedam godina, na primer), dete već bolje shvata značenje psovke i tada je psovanje već znak agresije.

Nekada se roditelji nadaju da će dete, ako ga upišu na više sportova i tako mu obezbede da potroši nagomilanu energiju, biti manje sklono psovanju. To često i bude slučaj - dete se na treninzima "isprazni" i posle toga bude relativno mirno. Međutim, ponekad, ono nastavlja da psuje i tu ni batine ne pomažu - samo ga još više razbesne.

U ovakvim slučajevima ispoljavanje agresije roditelja prema detetu neće biti od pomoći. Detetu očigledno nešto smeta, inače se ne bi tako ponašalo. Da ne bude zabune, ne tvrdimo da dete treba da pustite da radi baš sve što hoće, ali u ovakvom slučaju, ne bi bilo loše sačekati da ono bude u dobrom raspoloženju, a onda s njim blago i uz puno ljubavi razgovarati i pokušati da saznate šta je to što mu smeta, zbog čega je toliko agresivno prema vama. Možda mu nedostaje vaša pažnja, a ne nalazi drugi način da je privuče? Moguće je da ima neki problem koji ne ume da reši, a ne zna kako da vam o tome ispriča?

Jednom kada se reši problem koji izaziva agresivnost deteta, trebalo bi da psovanje prestane. Ako je potrebno, nemojte se stideti ni da potražite pomoć terapeuta (psihologa koji se bavi decom i njihovim problemima) - to vas neće učiniti lošom ni nesposobnom majkom, već naprotiv, majkom koja se na svaki mogući način trudi da pomogne svom detetu.

Izvori: 
www.domaci.de
Krstarica


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.