četvrtak, 5. travnja 2012.

Strah od razdvajanja kod djece

Ako je dete "vezano" za vas

Vezanost deteta za vas postaje krajnje opsesivno. Šta u tom slučaju da radite?

Anksioznost kod vašeg deteta, odnosno njegovo osećanje zabrinutosti, nervoze i straha zbog razdvajanja od vas, deo je normalne razvojne faze. Kroz nju prolaze gotovo sva deca tokom ranih godina života, ponekad i više nego jednom. Srećom, to stanje nije trajno.


Evo šta možete da učinite:

Obavezno se javite detetu kada odlazite
To je jednostavna taktika, ali je mnogi roditelji ignorišu. Umesto kratkog pozdrava oni, bojeći se tuge, ljutnje i besa svog mališana, pokušavaju da se iskradu iz kuće dok je on zaokupljen nečim (uglavnom kada se igra).

Velika greška! Takav pristup može da vam uštedi bol dok gledate kako vaše dete plače, ali zato može da učini njegovu uznemirenost zbog razdvajanja još težom. Jer, ako dete misli da biste mogli da nestanete u bilo kojem trenutku bez prethodne najave, ono vas neće tako lako puštati iz svog vidokruga.

Pomozite mališanu da "gleda unapred"
Iako je sposobnost vašeg deteta da komunicira i dalje otežana, čak sprečena njegovim ograničenim rečnikom, ono razume mnogo više nego što može da kaže. Stoga je dobra varijanta da ga razgovorom unapred pripremite za svoj odlazak - dovoljna je kratka priča o tome, a potom proverite da li je shvatilo. Recite detetu gde idete i kada ćete da se vratite, naglasite da ćete ponovo da budete sa njim.

Poželjno je da zna i ko će da ga čuva, da se stara o njemu, a pun pogodak je da mu navedete i kakvim će sve aktivnostima da se bavi. Posebno ako su vezane za igru. Jer, dete će lakše da podnese odvajanje od vas ukoliko se nada nečemu zanimljivom, ako razmišlja sa zadovoljstvom o onom što će da se desi i očekuje da uživa u tome.

(MONDO/Yumama)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.