ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Učiteljica kao noćna mora

Kako naći zajednički jezik s učiteljicom koja je prava noćna mora i za vaše dijete, ali i za vas

Kada se pojave problemi u školu i s učiteljem (učiteljicom) prvo morate saznati od svog djeteta o čemu se radi – kako reagirati i što napraviti u toj situaciji opisali smo u prethodnom članku Sada nastavljamo priču te vam pomažemo da što bolje komunicirate i pronađete zajednički jezik s učiteljem s kojim vaše dijete ima problema.


Gotovo svatko prije ili kasnije u školi zapadne u ove ili one nevolje, no neka djeca imaju problema u školu više nego druga, i to nije uvijek njihova krivica. Isto tako vi nećete moći izbjeći petljanje u školski život svog djeteta, a ako je ono zbilja nezadovoljno razlogom to biste svakako i trebali napraviti. Poticanje boljeg odnosa s nastavnikom svog djeteta možda će trebati malo rada na početku, ali rezultati će se itekako isplatiti na kraju.

1. Upoznajte učitelja. Jeste li se upoznali licem-u-lice? I sastanak od nekoliko minuta može učiniti nevjerojatnu razliku. Ako je doista nemoguće osobno se upoznati, prijateljski e-mail ili pismena poruka je neprocjenjiva.

2. Nemojte projecirati svoje traume. Vaši nekdašnji problemi i tjeskobe iz škole su upravo to – samo vaši. Moguće je da će vaš sin ili kćer imati slične probleme u školi, ali nemojte odmah pretpostavljati da se radi o istoj stvari i iskaljivati se za neke svoje probleme. Situaciji pristupite otvorena uma i bez predrasuda.

3. Pojavite se. Dolazite na roditeljske sastanke, priredbe u školi... Tako ćete bolje upoznati učiteljicu, te razmijenite iskustva i komunicirati i s drugim roditeljima. Saznajte kakvo je vaše dijete u odnosu prema drugoj djeci

4. Zauzdajte emocije. Ako ste uzrujani radi nekog incidenta u školi dozvolite si da se izvučete ili ispucate na voljenoj osobi ili nekoj prijateljici. Na sastanak s učiteljem otiđite mirne glave. Ako vam je to teško – pošaljite pismenu poruku ili sa sobom na sastanak povedite partnera, kako ne biste izgubili kontrolu.

5. Nađite zajednički jezik. Ne sviđa vam se učiteljica/učitelj vašeg djeteta? Koliko god vam to mrsko bilo, svejedno se potrudite uspostaviti pristojnu komunikaciju. Ignoriranjem nastavnika ili prepucavanjem nećete ništa postići.

6. Koristite humor. Zapamtite da je i učitelj osoba koja ustaje ujutro i ponekad se žali oko svog posla i djece s kojom mora raditi. Uvedite malo više humora u vaše interakcije kako biste stvorili bolji odnos.

7. Otvorite se. Recite nastavniku koje su pozitivne osobine vašeg djeteta. Ne trebate odmah otkriti slabosti. Često se dijete ponaša vrlo različito u školi. Ako postoji problem, nastavnik će vas odmah obavijestiti ako mu otkrijete uobičajeno ponašanje svog djeteta.

8. Nemojte dozvoliti da stvari postanu osobne. Umjesto da kažete "Ja jednostavno ne razumijem VAŠ sustav ocjenjivanja", radije recite – "Možemo li razgovarati o postupku ocjenjivanja u učionici u ovoj školi." Prigovor ili pitanje uvijek uložite vezan za školu, uobičajene postupke i programe. Nemojte ih odmah vezati osobno za učitelja.


9. Nemojte krivo zaključivati. Pitajte puno pitanja. Nemojte odmah biti uvjereni da je vaše dijete apsolutno u pravu, djeca ponekad preuveličavaju. Umjesto da uletite tamo optužujući - "Zašto niste kaznili Ivana jer je udario moje dijete?", pokušajte radije ovako: "Moje dijete mije je reklo nešto što me zabrinulo. Htjela bih s vama provjeriti o čemu se točno radi."

10. Budite ljubazni. S malo ljubaznosti možete daleko dogurati. Biti učitelj je teško i većina učitelja to radi iz ljubavi prema djeci (samo su možda neki to smetnuli s uma). Sjetite se za blagdane poslati učitelju neku sitnicu i čestitku s toplim riječima.

11. Pokažite entuzijazam. Da, zbilja postoje neadekvatni nastavnici i škole. Ako to već ne dobivaju u školi, onda vi sami djetetu pokažite da učenje može biti zabavno. Njegujte ljubav prema učenju kod vašeg djeteta.

12. Cijenite priliku. Ako vaše dijete ima teškoća, iskoristite ovaj trenutak za životnu lekciju. Objasnite djetetu da su problemi su dio života. Naučite ga kako se nositi s problemima kroz iskrenu komunikaciju i pozitivan stav.

13. Napravite popis. Je li vam teško konfrontirati se drugima? Napravite popis s pitanjima i brigama koje vas muče ili pošaljite pisanu poruku ili e-mail s istim pitanjima prije roditeljskog sastanka.

14. Nemojte ogovarati. Pokušajte ne žaliti se na nastavnika ispred vašeg djeteta jer ćete time samo još više potkopati odnos djeteta i učitelja. Radije pomognite djetetu da mu postane ugodno u učionici. Pomozite mu da postane nadobudan učenik. Što dijete strastvenije uči, to će više obrazovanja tražiti i bolje se ponašati.


Ako se, unatoč vašoj dobroj vještini slušanja i nepristranom stavu nastavnik reagira negativno, odbijajući priznati problem ili pokazivanjem ljutnje prema vama, promijenite taktiku. Ako se ne dogovor može postići, obavijestite učitelja da ćete kontaktirati ravnatelja i pozvati ga da bude prisutni na idućem sastanku. Nikad nemojte ići preko "glave" učitelja bez prethodnog razgovora s njim o tome.

Ako niti ti ne pomogne zakažite sastanak s ravnateljem, dajte im kratak sažetak problematike i recite da ste se sastali s učiteljem, ali niste uspjeli ništa riješiti. Dogovorite sastanak i s učiteljem, kao dokaz svoje dobre namjere. Nikada se nemojte ljutiti ili se prijetiti jer će to samo pogoršati situaciju. Uvijek ostanite mirni i fleksibilni, jer ćete tako puno prije i lakše riješiti problem (a i ravnatelj će vidjeti da se radi o razumnoj osobi koja očito ima problem, te da ne pretjeruje).

{Zena}
domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.