ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Utjecaj TV-a na vaše dijete

Televizija je već odavno poznata kao obavezan "stanovnik" svakog domaćinstva. Svakodnevni život je nezamisliv bez televizijskih sadržaja, a neki idu čak tako daleko da svoj dnevni raspored podređuju onom televizijskom. Pored odaslih, televizija je sastavni dio i dječijeg života. Nekada su djeca odrastala uz edukativne dječije programe i zabavne crtiće, poput "Branka Kockice", "Otvori prozor","Kalimera" i sličnih, ali danas je situacija sasvim drugačija.
Slijedeći primjer odraslih, djeca sve više vremena provode ispred televizora. Tamo ponajmanje mogu da vide poučnih sadržaja, ali zato mogu da vide filmove, serije, reklame, muzičke spotove, uglavnom sve one sadržaje koji su namijenjeni svima osim djeci.
Nasilni, seksualni i marketinški sadržaji imaju najveći utjecaj. Reklame su najčešće sastavni dio dječijih programa, pa vas ne treba iznenađivati što vaš dijete pjevuši uz reklamu za sokove, grickalice, mlijeko isl., jer se reklame te vrste najčešće puštaju u pauzama crtića. Agencije za marketing dobro znaju šta rade jer su djeca najpodložniji potrošači. Budite sigurni da nije slučajnost što vaše dijete u supermarketu želi da kupi "baš tu" čokoladu, a ne neku drugu.

Kada je riječ o nasilnim i seksualnim sadržajima, rezultat će biti sličan. Kako oponašaju odrasle, djeca na jednak način oponašaju i ono što vide na televiziji. Socijalni psiholog Albert Bandura je davne 1967. godine proveo istraživanje u kojem su djeca predškolske dobi, bez ikakvih poteškoća u ponašanju, bila izložena jednokratnom gledanju potpuno nepoznate žene kako na različite načine tuče tzv. Bobo lutku. Nakon što su to odgledala, djeca su bila ostavljena u istoj prostoriji sa istim rekvizitima i prema Bobo lutki su se ponašala identično kao nepoznata žena - tukli su je i udarali rukama i nogama, udarali čekićem po glavi, bacali isl. Rezultati su ukazali na nevjerovatnu moć učenja po modelu, odnosno da će djeca biti agresivna kao i model u sličnoj situaciji. Istraživanje se ponavljalo kroz godine i rezultati su uvijek bili isti. Ako na djete tako snažno utječe nepoznat model, teško je ne zapitati se koliki utjecaj onda imaju roditelji, braća i sestre, te na kraju televizijski sadržaji koje dijete svakodnevno gleda. Gledanje sadržaja u kojima dominira agresivno ponašanje osiromašuje djetetov osjećaj zajedništva, djeca gube povjerenje, imaju više strahova, a sve to se odražava na budućnost. Osim toga, djeca predškolske dobi nisu sposobna razlikovati fikciju od stvarnosti, zbog čega se javljaju strahovi, noćne more, anksioznost prije spavanja i slične poteškoće. Međutim, nije sve tako crno ni kada je utjecaj televizije na djecu po srijedi. Određeni televizijski sadržaji imaju pozitivne utjecaje jer kroz njih djeca mogu potvrđivati svoja iskustva, proširivati riječnik, poticati razvoj solidarnosti i prijateljstva, doprinositi buđenju interesa i poticati na učenje i razvoj mašte. Djeca kroz televiziju obogaćuju spoznaju i potiču usvajanje novih pojmova.

Međutim, vi kao roditelj treba da birate sadržaje prikladne uzrastu vašeg djeteta, te da nadgledate šta vaše dijete gleda na televiziji. Razgovarajte sa djetetom o onome što vidi i pomozite mu da bolje razlikuje izmišljene od stvarnih sadržaja. Ne dopustite da vaše dijete bespotrebno ostavlja sate ispred TV ekrana kada imate vremena da zajedno odete u park, šetnju, posjetu njegovim prijateljima isl.

 izvor:
{Ljepota}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.