ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Vaše dijete odbija da jede

Pokušajte da im ponudite što šareniju hranu.

Ako vaše dete odbija da jede, ponudite mu što šarenije namirnice, u različitim bojama, a u nekim slučajevima pomaže i maštovito aranžirana hrana.

Psiholozi kažu da decu privlači obrok sačinjen od namirnica u šest različitih boja. "Ono što deca smatraju primamljivim često se veoma razlikuje od onoga što je privlačno odraslima. Ako vaše dete odbija da pojede ono što mu je u tanjiru, pokušajte da promenite svoj pristup", poručuju naučnici sa Kornel univerziteta.

Sudeći po rezultatima njihovog istraživanja, dečji apetit podstiču obroci u kojima su upotrebljene namirnice u šest različitih boja, a efekat je još bolji ako je hrana aranžirana tako da pravi neke oblike, cvetić ili srce na primer.

U istraživanju je učestvovalo 23 dece i 46 odraslih osoba, a ispitanicima su pokazivane fotografije tanjira sa različitim kombinacijama hrane.

Ispostavilo se da decu više privlače kombinacije namirnica u različitim bojama, a šanse da klinci pojedu sve što im je servirano rastu proporcionalno izboru koji im je ponuđen. Studija je pokazala da deca vole obroke sačinjene od namirnica u šest različitih boja, dok će se odrasli pre odlučiti za "trobojni" obrok, prenosi "Dejli mejl".

Takođe, deca više vole da im se glavni deo obroka, meso ili riba na primer, nalaze u delu tanjira koji im je najbliži.

"Deca ne samo da vole da u tanjiru imaju što više boja, već vole i da im je glavno jelo 'blizu', kao i da prilozi formiraju neke smešne oblike", kaže dr Brajan Vonsink koji je bio šef istraživačkog tima.

Nemojte deci hranu servirati na isti način kao odraslim ukućanima. Sunce od šargarepe ili srce od graška mogu biti jednostavno rešenje za klince koji odbijaju da jedu.

Izvor: 
(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.