ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Zašto tinejdžeri ljute roditelje?

Zašto tinejdžeri ljute roditelje više nego mlađa deca? Zašto su roditelji, čini se, najmanje tolerantni upravo prema adolescentima. Psiholozi tvrde da je stvar u promenama koje se događaju sa tinejdžerom, a na koje roditelji nisu spremni.


Tinejdžeri su, čini se, stalno ljuti na svoje roditelje, kao i oni na njih. I jedni i drugi imaju “kratak fitilj”, lako planu i razgovor za minut preraste u svađu. To su, verovatno, standardne scene u svakoj kući u kojoj živi tinejdžer.

Psiholozi tvrde da je svrha ljutnje kao emocije da nas motiviše da se pozitivno menjamo, odnosno da uradimo nešto čime ćemo biti zadovoljni. Međutim, tinejdžerima je jako teško to da izvedu, pa su njihovi postupci često destruktivni i nepromišljeni.


Povećane umne sposobnosti tinejdžera da razmišlja i da bude kritičan omogućuju mu da preispituje roditeljske odluke, što često dovodi do konflikta. Jednostavno, mnogi roditelji nisu spremni da se pomire sa činjenicom da njihova deca više nisu deca. Intelektualni razvoj adolescenata praćen je i željom za nezavisnošću i sopstvenim identitetom, što je uzrok najvećeg procenta svađa sa roditeljima.

Tinejdžer počinje da odlučuje u svoje ime, a to nije lako prihvatiti. Zbog toga se roditelji jače i intenzivnije ljute na tinejdžere, jer ih ne smatraju dovoljno zrelim da donose odluke, pa takvo ponašanje tumače kao buntovništvo, neposlušnost, neodgovornost ili neopravdan prkos.

Psioholozi savetuju roditeima da ostanu “hladne glave”, jer su oni zreliji i na njima je da se kontrolišu. Iako to zvuči logično, vrlo je teško to izvesti u praksi. Zbog toga je najvažnije da kontrolišete svoju ljutnju i bes kada vas vaš tinejdžer sledeći put izbaci iz takta, pišu "Novosti".

Izbrojte do deset pre nego što izgovorite sledeću rečenicu i izbegavajte izraze kao što su “uradićeš kako ja kažem, inače...” Tinejdžer će uvek izabrati ovo “inače” i sukob će se samo zaoštriti. Verbalni okršaji i telesno kažnjavanje nikada ne dovode do rešenja, upozoravaju psiholozi.

Model ponašanja koji primenjujete prema detetu biće isti onaj koji će ono promenjivati prema svojoj deci. Uvek to imajte na umu pre nego što počnete da vičete, histerišete i postavljate ultimatume.

Istraživanja pokazuju da se tinejdžeri koji se svađaju sa roditeljima uglavnom samo toga i sećaju iz detinjtsva. Zaboravljaju sve zagrljaje, nežnosti, podršku i ljubav koju su dobili, a pamte samo oštre reči prekora i neprihvatanje.

Zbog toga se potrudite da se što manje ljutite na dete, barem ne eksplicitno i intenzivno. Setite se da će adolescencija jednom proći i sve će se vratiti na staro, a odnos koji izgradite sa detetom ostaje zauvek i obeležava i vaše i njihove živote.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.