nedjelja, 8. srpnja 2012.

Djeca i poštovanje


Poštovanje prema ostalima djeca razumijevaju, uče i pokazuju baš kao i sve ostalo što uče kroz odrastanje: gledajući roditelje. Jednostavno rečeno, ako su djeca okružena odraslima koji pokazuju poštovanje, i oni će ga pokazivati. Nasuprot tome, ako su okruženi odraslima koji pokazuju nepoštovanje, i djeca će se tako ponašati prema osobama iz svog okruženja. Vikanje, psovanje ili sarkazam djeca upijaju kao spužve, baš kao što uče i ostale načine ponašanja.


Ne brinite ako djeca “pokupe“ loše manire od prolaznika, susjeda, ili čak prijatelja iz vrtića. Djeca u pravilu oponašaju roditelje i preuzimaju modele ponašanja iz roditeljskog doma. Možda će trebati neko vrijeme, ali u konačnici će vaša djeca slijediti model ponašanja koji imate i vi.

Donosimo nekoliko savjeta kako kod djece potaći poštovanje:

Budite primjer – Ako želite da dijete usvoji određeno ponašanje, tada se i vi trebate tako ponašati.
Postavite očekivanja – Kada su vaša očekivanja opravdano visoka, djeca će se truditi da ih dostignu.
Učite ih da pokažu poštovanje – Objasnite im kakvo ophođenje i ponašanje odaje poštovanje, a kakvo nepoštovanje.
Pohvalite dijete - Kada vidite ili čujete svoje dijete da se sa ostalima ophodi sa poštovanjem, ne zaboravite pohvaliti takvo ponašanje. To će biti odlična motivacija i potvrda.Posmatrajte i razgovarajte – Nemojte ignorirati činjenicu da je dijete ponekad izloženo lošim primjerima iz okoline. Ako šetate sa djetetom i čujete psovku ili uvredljivu riječ koju je izgovorio, npr. prolaznik, razgovarajte da djetetom o tome i objasnite mu zašto je takvo ponašanje neprihvatljivo i uvredljivo.
Budite dosljedni – Očekujte od djeteta uljudno ophođenje uvijek, pa čak i ako je pospano, nervozno ili razdražljivo. Blago ukažite da to nije razlog da se ponaša na neprikladan način prema ostalima.
Pokažite razumijevanje – Ovaj savjet je usko vezan za prethodni. Ako se radi o okolnostima kada je dijete umorno ili nervozno, pokažite da razumijete kako se osjeća. Također, treba objasniti djetetu da iskaže svoje osjećaje jednostavnim riječima „Pospana sam“ ili „Ljut sam“, umjesto hirovitim ispadima.
Nagradite dobro ponašanje – Iskazivanje poštovanje je ponašanje koje zapravo ne bi trebalo biti posebno nagrađeno, odnosno dijete ne bi trebalo očekivati nagradu ako se ponaša uljudno i sa poštovanjem. Međutim, dobro je povezati uljudno ponašanje sa nematerijalnim nagradama kao što su pohvala, priznanje, dodatne odgovornosti i privilegije.
Pokažite poštovanje prema djetetu – ovoje vjerovatno najvažniji aspekt u poticanju djeca da se ophode sa poštovanjem. Uvijek pokažite djetetu da ga poštujete i cijenite, pa će i ono uzvratiti na isti način.

relax-forum.com 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.