nedjelja, 30. rujna 2012.

Kako pomoći bebi da ostavi dudu varalicu?


Nema deteta koje se nije odviklo od cucle i flašice. Roditelji treba da budu strpljivi i da sačekaju da ova faza prođe, kaže psiholog Mihael Til koji daje nekoliko saveta za lakše odvikavanje mališana od njihove omiljene zanimacije.

Ne dozvolite detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove deformaciju

1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi detetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dečjoj sobi i na kraju samo pred spavanje.

2. Ako se cucle pocepaju ili izgube, ne kupujte nove. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe.

3. Objašnjavanje: Objasnite detetu zašto je vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti lepši.

4. Bez prisile: Poslednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane detetu da cucla.

5. Kutija s cuclama: „U svojoj privatnoj ordinaciji imam veliku kutiju sa cuclama u koju moji pacijenti mogu da ubace svoju cuclu obeleženu njihovim imenom, objašnjava psiholog Nojman. Male cucle: Velike cucle (za decu stariju od 18 meseci) deci ne treba ni kupovati jer se time otežava odvikavanje.

 6. Metoda izduvana cucla: „Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izduva, cuclanje gubi draž“, kaže psiholog Mihael Til.

7. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.

8. Dobra vila: Recite detetu da će dobra vila odneti cuclu i u zamenu za nju ostaviti divan poklon.

9. Rastanak od cucle: „Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru“, kaže Mihael Til i ističe da dete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.

Bolje cucla, nego palac
Zašto uopšte postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. „Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac“, objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore. On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.

{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.