nedjelja, 30. rujna 2012.

Beba u vašem krevetu, da ili ne?


Bioloska veza majke sa detom i njeni instikti su najbolji sudija za procenu dobrobiti deteta- stav je savremene pedijatrijske skole


Do nedavno mnogi pedijatri bi vam na to pitanje dali negativan i iskluciv odgovor "ne, ni pod kojim okolnostima". Sada uobicajan savet je: "radite ono sto smatrate da je najbolje za vasu porodicu".

A sta moze biti bolje za dete nego da se svakoga jutra budi pored osobe koju najvise voli i kojoj jedino veruje? Niko ne voli da spava sam i da se budi usamljen na velikom krevetu. Pa zasto bi to onda volela beba?!

Mnogi roditelji mozda pogresno smatraju da ce "uvlacenjem" deteta u svoj krevet kod njega podstaci "nenormalnu" vezanost i zavisnost . Smatra se da sopstvena soba i krevet u ranom detinjstvu doprinose vecoj i brzoj samostalnosti i nezavisnosti deteta. Medjutim, deca postizu svoju nezavisnost tek onda kada su na to spremni. Zajednicko spavanje im u dostizanju te faze nece odmoci.

Sta znaci zajednicko spavanje?

Zajednicko spavanje nije limitirano obaveznim spavanjem deteta u krevetu sa roditeljima. Vi mozete da improvizujete i da svom krevetu sa bocne strane "prigurate" otvoren bebi krevetac ili da, kada su u pitanju starija deca , krevet ili dusek na kome dete spava prislonite uz vas krevet. Zajednicko spavanje ne zahteva ni celonocno spavanje deteta u vasem krevet. Mnogi roditelji prvi deo noci provedu sami sve do prvog nocnog budjenja , pa tek onda dete prebacuju u svoj krevet. Neki se pak opredele da dete uspavaju u velikom krevatu da bi ga posle preneli u krevetac. Mozete da izaberete i varijantu da vi "zaspite" u decjem krevetu dok se vas malisan ne uspava . Bilo kako bilo - nacin na koji ce te primenjivati zajednicko spavanje ostavljamo vama. Izaberite ono sto je najbolje i najkomfornije za sve vas.

Nejcesci prigovori koji se mogu cuti kada je u pitanju zajednicko spavanje roditelja i dece vezani su za povredjivanje bebe, bracne nesuglasice i komentare "nikada se vise necete otarasiti deteta".

Povredjivanje

Majke su toliko fizicki i mentalno oprezne kada su u pitanju njihove bebe, da je skoro nemoguce da ce prilikom zajednickog spavanja mama da povredi dete. Osim toga, iako nama mozda tako izgleda na prvi pogled, ali ni bebe nisu bespomocne. Ako roditelj kojim slucajem udari bebu i nasloni se na nju u snu - ne brinite ona ce se probuditi i poceti da place. Praksa pokazuje da ocevi nisu u tom stepenu oprezni kao sto su to majke. Zato ne bi bilo lose da mama bude izmedju tate i bebe. Ako je i mama nesigurna u svoje pokrete u snu - moze da se napravi improvizovna pregrada izmedju nje i bebe: urolan peskir ili cebence. Ali ne zaboravite da sve jastuke i cebad sklonite od bebinog lica. I nikada, ne spavajte sa bebom ukoliko ste pod uticajem alkohola ili lekova za smirenje.

Brak i seks

Nedavno je u Svedskoj uradjena studija kojom je ispitan uticaj "zajednickog spavanja" na bracne odnose i seksualni zivot roditelja. Ukoliko se oba roditelja slazu za ovaj izbor, zajednicko spavanje nece proizvesti nikakve konflikte u braku i dovesti - kako se to prigovara- do razvoda. Verovali ili ne, ali ova studija pokazuje da je zajednicko spavanje na mnoge parove delovalo i inventivno: pronasli su nova mesta i nove nacine za vodjenje ljubavi , sto je kako sami priznaju, poboljsalo njihov kavlitet seksualnog zivota.

Da li ce ono ikada napustiti krevet?

Pitanje nije da li ce ono napustitit krevat vec kad i kako ce to uraditi. Postepeno vi mozete svoje dete da "izbacujete" iz kreveta - budite samo strpljivi u periodu izmedju devet i 12 meseci kada je kod beba jako izrazen strah od ostavljanja. Uznemirenost da ce ga roditelji ostaviti i zaboraviti (setite se samo kako vasa beba u ovom periodu i tokom igre trazi vase prisustvo) polagano opada i prolazi do kraja druge godine. Vecina dece dobrovoljno napusti roditeljski krevet krajem druge ili trece godine. Kako deca rastu tako im je manje potreba zastita koju im daje prisutnost roditelja. Ako zelite da ipak ubrzate odlazak "derana" iz vaseg kreveta - mozete da preduzmete sledeci korak: postepeno udaljujte krevetac ili dusek na kojem dete spava od vaseg kreveta ili iz vase sobe.

Bebe spavaju duze

Spavanje sa bebom u zajednickom krevetu omogucice bebi kontinuiran i bolji san. Kada se beba delimicno probudi, nezan majcin dodir i njeno prisustvo ponovo ce je uspavati pre nego sto se sasvim razbudi. Mede ili lutkice u starijem uzrstu zamenjuju mamu. Bebe "traze" majcino prisustvo. Ako se probude dok mama nije kraj njih -neutesno ce zapalakati, suvise su male da bi shvatile da ih mama nije ostavila, vece da spava u drugoj sobi. Dodirivinje i mezenje, koje je neminovno u "zajednickom krevetu", su od presudnog znacaja za bebin fizicki, emotivni i intelektualni razvoj. I za stariju decu zajednicko spavanje ima velike prednosti. Utvrdjeno je da se deca koja spavaju sa roditeljima redje bude tokom noci i da procentualno imaju manje nocnih mora od malisana koji spavaju odvojeno u svojim sobama.

Majke spavaju bolje

Vecina roditelja, kada jednom navikne na to, spava bolje kada je dete kraj njih u krevetu. Ova "opustenost" je specificna za majke, jer bebino prisustvo odganja razne strahove i strepnje- da li je sve u redu itd. Fizicko prisustvo ucvrscuje i majcin i bebin san. Kada je beba u krevetu, majka je moze umiriti i nahraniti a da sasvim ne poremeti ciklus svog spavanja i razbudi se. Dojenje je takodje mnogo jednostavnije kad je beba u istom krevetu. Zajednicko spavanje zblizuje roditelje i decu. Dokazano je da ocevi koji spavaju sa decom imaju blizi kontakt sa njima.

Dugotrajni efekti

Veruje se da zajednicko spavanje uci decu da uspostave blize taktilne i emotivne kontakte sa ljudima i da, sto je bitno, razne igracke i objekte (meda, lutka, konjic, cebe) ne zamenjuju sa ljudskim bicima. Studija americkog pedijatra Vilijama Sirsa pokazala je da deca koja su odmalena ostvarila bliske kontakte sa roditeljima tokom dojenja i spavanja, mnogo lakse pokazuju svoja osecanja i samopouzdanije reaguju na brojne socijalne probleme.

U svakom slucaju, bez obzira na ogromne prednosti i koristi zajednickog spavanja, ne zaboravite savet pedijatra: " Bilo gde i bilo kako da spavate opredelite se za nacin spavanja koji najbolje odgovara svim clanovima vase porodice".

domaci.de.forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.