nedjelja, 21. listopada 2012.

Djeca sve kasnije progovore


Deca sve kasnije počinju da govore
Sudeći prema najnovijim istraživanjima deca su se baš ulenjila. Sve kasnije počinju da govore, a i sporije ovladavaju pokretima.


Prema istraživanju, u Velikoj Britaniji svaka četvrta osamanestomesečna beba ne govori 20 reči koliko iznosi minimum po međumnarodnom standardu.

Ovo je, nažalost, prateći evropski trend jer je uočeno da svako šesto dete (od toga četvrtina dečaka) ne govori ni sa dve godine.

Psiholozi su ovaj novi trend nazvali "lenjost u izražavanju" i ističu da svako dete ima svoj ritam razvoja.

Primećeno je i sporije razvijanje pokreta kod dece, za šta je razlog zastoj u psihomotornom razvoju deteta. Ovo je ipak, prema tvrdnjama stručnjaka, greška roditelja jer su sve zauzetiji i ne posvećuju deci dovoljno pažnje.

Kao veliki krivac za kasniji razvoj jezika i psihomotornih sposobnosti pominje se televizija. Iako se roditelji trude da ne daju detetu da često sedi pred televizorom, ovaj uređaj se toliko odomaćio da je to gotovo nemoguće sprovesti u delo.

Mnogi roditelji ostave upaljen TV pred detetom kako bi imali malo mira ili da bi završili kućne poslove. Naravno, televizija ne odgovara na podsticaje koje dete daje i nema emocije.

Stručnjaci zbog toga ističu da je čak i neškolovana kućna pomoćnica bolji izbor za "druženje" s malim detetom nego što je to televizor.

MONDO

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.