nedjelja, 21. listopada 2012.

Internet i djeca


Napolju sija sunce, odlično vreme za igranje ili sport. Ipak, dete sedi u zamračenoj sobi ispred ekrana kompjutera - treba odgovoriti na mejlove, javiti se prijateljima na "fejsu"... Da li roditelji treba da brinu?


Brojni pedagozi smatraju da internet od dece pravi socijalno nekompetentne osobe koje su u stanju da se za nekog vežu samo u okviru irealnog "sajberspejsa".

Znači li to da "fejsbuk generacija" ima probleme u ostvarivanju kontakata sa ljudima "od krvi i mesa"?

Odgovor na ovo pitanje potražio je i Ludger Vebman sa Ifo instituta za privredna istraživanja pri Univerzitetu u Minhenu. I on sam priznaje da je na početku istraživanja imao predrasude o internetu.

"Očekivao sam da kada budemo istraživali socijalnu interakciju dece, ponašanje u grupi, da će stvari izgledati i gore nego što pretpostavljamo. Ipak, kao i u svim segmentima života: možete postaviti bezbroj hipoteza, ali na kraju ipak morate pogledati šta o svemu govore činjenice", izjavio je Vebman za nemački državni radio "Dojče vele".

Za studiju pod nazivom "Surfujući sam" analizirani su podaci 18.000 ispitanika. Studija je trajala nekoliko godina tokom kojih su se istim osobama postavljala pitanja o okolnostima u kojima se odvija njihov život.

Posebno su ispitivane socijalne aktivnosti onih koji kod kuće imaju širokopojasni internet priključak. Da li se takvi učenici ređe sastaju sa vršnjacima i manje učestvuju u zajedničkim aktivnostima u školi?

Vebman i njegove kolege su bili pozitivno iznenađeni.

"Ono što smo konkretno ustanovili je da takva deca imaju bar jednu grupnu aktivnost više od svojih vršnjaka, dakle češće su članovi sportskih, muzičkih ili drugih sekcija."

Zaključak naučnika glasi - internet je dobar za socijalne kontakte dece. Čak i u područjima Nemačke gde ne postoji širokopojasni priključak za internet, naučnici su došli do zaključka da deca koja imaju pristup mreži imaju i više vannastavnih aktivnosti i češće se sreću sa prijateljima.

Dakle, roditelji ne treba da brinu, ali treba da obrate pažnu na to šta njihovo dete radi na internetu i sa kime se "druži". 

Tanjug

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.