nedjelja, 21. listopada 2012.

Kako nastaju ravna stopala?


Učestalost pojave stečenog ravnog stopala se sa razvojem civilizacije povećava, a jedan od glavnih razloga je smanjeno kretanje.


Ravno stopalo može da bude urođeno i stečeno. Urođeno se retko javlja i predstavlja vrlo ozbiljan deformitet, jer je posledica promenjenog položaja skočne kosti, koja zauzima vertikalan položaj.

Učestalost pojave stečenog ravnog stopala se sa razvojem civilizacije povećava, jer je funkcija hvatanja u potpunosti iščezla i stopalo danas isključivo služi za oslanjanje. Drugi razlog je smanjeno kretanje, kojom su ugrožena pre svega deca koja žive u gradovima, jer hodaju isključivo po ravnoj, tvrdoj površini. Naime, permanentna jednolična opterećenja dovode do slabljenja i popuštanja muskulature potkolenica i stopala.

Deca predškolskog uzrasta kroz slobodne aktivnosti, kao što su hodanje, trčanje, skakanje, mogu u velikoj meri da jačaju mišiće nogu i svodova stopala

Neodgovarajuća obuća, koja sputava i ograničava aktivnost mišića, takođe nepovoljno utiče na razvoj stopala. Deca koja žive u seoskoj sredini i hodaju bosa po neravnom terenu, mnogo ređe imaju ravna stopala.

Pravilan oblik i funkcija stopala direktno zavise od pravilno građene koštane strukture i dobrog balansa snage mišića koji učestvuju u stajanju i hodu. Ako je ta ravnoteža narušena, kao posledica se javlja spuštanje svodova.

Iako je teško odrediti jasnu granicu između normalnog stopala i onog koje je počelo da se spušta, bol je siguran znak da je došlo do promena. Bol može da se javi i iz drugih razloga, ali ako se njegovo postojanje isključi, treba obratiti pažnju na stopala.

Drugi znak koji ukazuje na problem sa stopalima jeste izmenjen položaj Ahilove tetive, koja je zakrivljena na peti umesto da ide pravo.

Oblik cipela, njihova deformisanost, istrošenost peta i ivica - pokazuju u kakvom su stanju stopala, odnosno kakav je hod.

Deca i odrasli često hodaju nepravilno, posebno se vide nepravilnosti pri trčanju. Subjektivni pokazatelji puno govore da nešto nije u redu sa stopalima: deca odbijaju da hodaju, nerado trče, brzo se zamaraju, žale se da ih bole noge (stopala i potkolenice) ili leđa (lumbo-sakralni deo).

Najčešće greške roditelja

Do pojave stečenih deformiteta najčešće dolazi zbog povećanog opterećenja, koje stopala ne mogu da prihvate, a to se događa u kritičnim periodima razvoja deteta - zbog grešaka roditelja.

- Prva greška koju roditelji čine jeste kada bebu koja još nije za to spremna stavljaju u uspravan položaj i uče da hoda.

- Drugi momenat je pubertet, kada dolazi do ubrzanog rasta kostiju koji nije praćen odgovarajućom mišićnom snagom. Istovremeno se odvijaju burne hormonske promene, koje ne mogu da očuvaju stabilnost koštano-mišićnog sistema deteta, pa i najmanje dodatno opterećenje (telesnom težinom ili težinom u vidu ranca sa knjigama) može da dovede do nastanka ravnih stopala.

Prevencija

Prvi momenat kada može preventivno da se deluje jeste kada se beba uspravlja, odnosno prelazi iz četvoronožnog puzećeg u stojeći stav. Da bi se stopala pravilno razvijala, to treba da bude postepeno, kako ne bi opteretila telesnom težinom nedovoljno očvrsle mišiće. Kada prohoda, dobro je da što duže i češće hoda bosa po neravnoj podlozi (pesku, travi, šljunku), koja će svojim neravninama da stimuliše na aktivnost mišiće stopala i potkolenica.

Odgovarajuće čarape i obuća koja ne sputava prste, takođe značajno utiču na pravilan rast i razvoj stopala. Ukoliko se kod malog deteta uoči zakrivljenost pete i Ahilove tetive, i to više od pet stepeni, potrebno je da nosi cipelu sa odgovarajućim uloškom, koji propisuje lekar, a njegovo nošenje mora da bude praćeno korektivnim vežbama.

U letnjim mesecima oslobodite decu tesne, često neodgovarajuće obuće, pustite ih da hodaju bosa po travi, šljunku, pesku - kad god za to ima prilike. Podstičite ih da se što više kreću, naročito po neravnim površinama, da trče, skaču, penju se - što će da učvrsti noge i ojača mišiće stopala.

(MONDO/Yumama)


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.