nedjelja, 21. listopada 2012.

Pustite djecu da šetaju bosa


Ravna stopala lako se mogu korigovati vežbama ili nošenjem ortopedskih uložaka.

Ravni tabani nastaju tako što oslabe mišići stopala i potkolenice, a poveća se telesna težina, što utiče na spuštanje svoda. Kako dete raste i dobija na težini, pritisak na stopala je sve jači i stopalo, na kraju, postaje potpuno ravno. Kod dece do četvrte godine, naročito punačke, svod se ne vidi, jer je stopalo prepuno "jastučića".


Otuda je u tom uzrastu teško uspostaviti dijagnozu spuštenog stopala. Može se uočiti samo njegov nepravilan položaj, na primer onaj ka unutrašnjoj ivici stopala, ali to nije razlog za paniku. Da li dete u ovom uzrastu ima ravne tabane može se ustanoviti i po tome što ne može dugo da hoda, uveče se žali na umor i bol u potkolenicama, kada su mu noge mokre na podu ostaje trag čitavih stopala, a ne samo onog dela kojim gazi...

Da bi se pospešio razvoj mišića stopala i potkolenice koji oblikuju svodove stopala dete prvo treba da puže, a kada se podiže na noge da hoda bosonogo. Leto je idealno za bosonogo hodanje i treba ga maksimalno iskoristiti, a tokom ostalih meseci dete u kući treba da nosi čarapice sa gumenim ojačanjima na tabanima koja sprečavaju klizanje po parketu.

Prve cipele detetu obujte tek kada prohoda, ali i tada nastojte da ga podstičete da što češće hoda bosih nogu, pišu "Novosti".

Bosonogo hodanje preporučljivo je i mališanima starijim od četiri godine. Tada počinje formiranje uzdužnog svoda stopala i često se javlja fleksibilno spušteno stopalo. To znači da se podizanjem na prste uzdužni svod u potpunosti formira, ali da kod stajanja pod pritiskom težine tela on "popušta". Ako se stopala ne uzdignu do šeste godine, tada već može biti reči o ravnom stopalu kao problemu koji treba rešavati. To jeste telesna mana, ali ako se na vreme uoči, ravna stopala se lako mogu korigovati vežbama ili nošenjem ortopedskih uložaka koji će podupreti svodove stopala.

Kako je gradskoj deci teško da bosonoga hodaju po prirodnim podlogama, ona bi trebalo što više da vežbaju kod kuće, pogotovo ako su i posle treće godine njihovi tabani ravni. Evo nekih vežbi:

- Hodanje na prstima, petama i na spoljašnjoj ivici stopala.Pravih leđa i ruku položenih uz telo treba da hodaju duž najdužeg hodnika u stanu.

- Nožnim prstićima sa poda neka hvataju manje predmete različitih oblika (maramicu, kliker i slično).

- Sa detetom radite vežbe za ravnotežu. Podstičite ga da hoda po užetu, gredi ili da stoji na lopti.

- Dok dete sedi na stolici, sa stopalima na podu, recite mu da palcem leve noge dotakne koleno desne noge i da spušta levu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Vežbu treba uraditi i drugom nogom, ukupno po pet puta sa svakom.

Uz ove vežbe već posle nekoliko meseci jačaju detetova stopala i trebalo bi da se pravilno razviju. Ipak, ako to ne pomogne, a dete i dalje oseća bolove kao posledicu spuštenih stopala, onda potražite pomoć pedijatra.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.