nedjelja, 21. listopada 2012.

Spasite djecu od komaraca

Komarci su leti najaktivniji. Njihovo stanište je područje oko reka, ali im nije problem da prelete i po nekoliko desetina kilometara. Komarci sa naših prostora uglavnom nisu opasni i veoma retko prenese neku bolest, za razliku od nekih drugih područja gde "običan" ujed može da uzrokuje ozbiljna oboljenja.

Ubod komarca najčešće izaziva crvenilo i blagi otok, kao i neprijatan i nekad nesnosan svrab. Osetljive osobe (bebe, mala deca, osobe koje su alergične) mogu da imaju malo jače simptome, ali su to uglavnom lokalne reakcije koje nisu opasne.


Postoji nekoliko saveta kako da se odbranite od ovih dosadnih napasti. Tokom boravka na otvorenom decu oblačite u odeću svetlijih nijansi (bež, bela), jer se smatra da komarce privlače tamnije boje.

Osim toga, ishrana može da bude od presudnog značaja jer osobe kojima je ishrana bazirana na slatkišima, kao i slanijoj hrani, "privlačniji su" ovim insektima, piše sajt bebac.com

Takođe, ne bi trebalo da koristite jake cvetne i voćne mirise, jer za vama može krenuti čitav roj, čime ugrožavate i sebe i dete. Osim ovih mera prevencije, na raspolaganju su vam i razni preparati koji štite najmlađe od ujeda komarca.

U kućnim uslovima najefikasniji vid zaštite su mrežice za prozore i vrata koji će sigurno biti od velikog značaja, a za bebin krevetac može da posluži i baldahin.

Na tržištu postoje razni preparati koji štite mališane od ujeda. Prilikom odabira preparata na neke činjenice posebno treba obratiti pažnju, a to je uzrast za koji je preparat namenjen, rok upotrebe, kao i uputstvo za korišćenje gde je tačno naznačeno kako se preparat pravilno koristi (da se ne nanosi na oštećenu ili iritiranu kožu, da se maže u tankom sloju...).

Kada ste u kući, na raspolaganju su vam uređaji koji teraju komarce, ali koje nije poželjno koristiti u blizini dece. Postoje i uređaji koji možete zakačiti za bebina kolica, torbu, deo garderobe, jer rade na baterije.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.