nedjelja, 30. prosinca 2012.

Bebe i spavanje


Ako želite normalno spavati, ove stvari morate znati

Sada kada ste dobili svoju bebu, možda vam se ona izreka 'spava kao beba' čini kao najveća prevara ikad. S druge strane, možda spadate u skupinu sretnika kojima dijete od prvog dana spava cijelu noć. Kako god bilo, postoje stvari o spavanju dojenčadi koje bi vam mogle itekako pomoći.


Bebe sanjaju, čak i u trbuhu
Do trećeg tromjesečja, fetusi provedu većinu vremena spavajući, i barem pedeset posto tog vremena je REM, faza sna u kojoj se pojavljuju snovi. Novorođenčad također polovicu vremena dok spava provede u REM fazi, za razliku od odraslih kojima ona iznosi oko 25 posto. Većina stručnjaka za san slaže se da to znači da bebe puno sanjaju, ali o čemu sanjaju – oblicima mobila iznad krevetića, maminom trbuhu, zvukovima koje čuju kroz dan – još uvijek je misterij.

Sve se bebe bude tijekom noći
Čak i dobri spavači. Zapravo, sva djeca, baš kao i odrasli, bude se rutinski nekoliko puta tijekom noći, obično kada se vraćaju u laganiju fazu sna. Razlike između beba je u tome što neke znaju promijeniti položaj, okrenuti se s jedne strane na drugu i ponovno zaspati. Druge, koje još uvijek nemaju razvijene tehnike samoumirenja, zvat će u pomoć.

Kraći ciklusi sna
Odrasli prolaze sve faze sna kroz 90 minuta, dok dojenčad to radi svaki 60 minuta. Progresija faza je također drugačija – mogu direktno ući u REM fazu (tijekom koje možete vidjeti vaše malo zlato kako se smiješi), ili mogu prvo ući u laganiju fazu sna pa tek kasnije u REM. Brže izmjene u ciklusu znače i kraće spavanje za bebice. Odrasli gotovo uvijek idu od laganijeg do dubljeg sna te potom ulaze u REM.

San rađa san
Neće vam pomoći ako bebi uskraćujete san, pokušavate je održati budnom tijekom dana ili je budite preko dana kako bi dulje spavala noću. Većina beba postane nervozna, premorena ili hiperaktivna kada im manjka sna, rastu razine hormona stresa, zbog čega još teže zaspu preko noći. Ovdje je jedina iznimka da djetetovo popodnevno spavanje završi do 16 sati, kako bi opet bilo spremno ići u krevet oko 19 sati.

Kvaliteta sna će se pogoršati prije nego opet postane bolje
Oko šestog mjeseca većina beba uđe u period spavalačke regresije, u kojoj se počinju češće buditi. Čak i bebe koje su naučile spavati duge periode, mogu se početi javljati tijekom noći. Većina roditelja pretpostavlja da to znači da su bebe gladne, ali najvjerojatnije je riječ o razvojnim promjenama u kognitivnim i motoričkim vještinama (drugim riječima, zaposleni mozak), zbog čega joj je teže opet usnuti. Ako se to dogodi, pokušajte bebu utješiti na najmanje moguće invazivan način, poput ušutkavanja, davanja dudice ili maženja. Podignite je samo ako ništa od toga ne funkcionira.

Noćno hranjenje nakon šestog mjeseca
Liječnici i stručnjaci za san slažu se da su bebe oko šestog mjeseca psihološki sposobne izdržati 11-12 sati bez hranjenja. Naravno, ako ste je dosad hranili noću, onda će i biti gladna, ali ako je polagano odučavate od noćnih obroka, kompenzirat će to tijekom dana. Ako beba ima bilo kakvih zdravstvenih poteškoća, o ukidanju noćnih obroka posavjetujte se s njezinim liječnikom. A majke koje doje mogu se izdajati ili nahraniti bebu prije nego pođu na počinak, kako bi održale zalihe mlijeka.

Sprijateljite se s ranim jutrom
Bebe su programirane reagirati na svjetlo i probuditi se sa suncem, tako da je 6 sati ujutro razumno vrijeme za dizanje (koliko god se vama to činilo nerazumno). Ako se vaša beba budi u to doba, vrijeme za prvo drijemanje bit će joj oko 8 sati, a za noćno spavanje bit će spremna oko 19 sati. Vrijeme kada se budi pomaže joj postaviti unutarnji sat toga dana, zato vama u korist ide na ne ide leći prekasno.

Osigurajte joj malo prostora
Staviti bebu u krevetić dok je još budna može biti najbolja stvar koju možete napraviti. One su mali robovi navika, pa ako je naviknete nositi dok ne zaspe, tko joj može zamjeriti ako to želi svaki put kada je uspavljujete? Bebina sposobnost samostalnog smirivanja mijenja se brzo tijekom prve godine, ali treba im vremena i prostora kako bi to mogla uvježbati. Pokušajte ne ulaziti u sobu kada priča ili udara u stranice krevetića, uđite samo kada počne plakati.

Većina beba ne preraste probleme sa spavanjem
Studije su pokazale da bebe koje ne spavaju dobro tijekom prve godine, neće spavati ni nekoliko sljedećih. To je vjerojatno zbog što navika koje su same izgradile, ali i rutine i očekivanja koja ste vi postavili tijekom prve godine, stvarno utječu na san. Dobra je ideja uvođenje rutine ranog i ustrajnog odlaska na spavanje i otkrivanja svakog problema koji otežava san nakon šestog mjeseca. Ali zapamtite da kvaliteta sna dolazi u mnogim oblicima – primjerice, ako vaša beba odspava svojih 11-12 sati (uz kratka buđenja zbog hranjenja), a vi dobijete svojih 7-8 sati – nema razloga da nešto mijenjate.
Izvor: magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.