nedjelja, 30. prosinca 2012.

Brige koje izluđuju roditelje


Od odvikavanja djeteta od pelena do učenja tinejdžera kako voziti automobil - roditeljski posao je ispunjen svim mogućim zadacima koje možete zamisliti na ovom svijetu. I u dobrom broju slučajeva, tjeskoba i stres prevladaju obiteljskim životom.


Kako biste smanjili razinu obiteljskog stresa, Ingrid Prueher, vlasnica Baby Plannera iz New Yorka i trenerica za kontrolu stresa sastavila je listu pet najčešćih briga na koje biste trebali zaboraviti.

Zaboravite na raspored.
Djeci je potrebna rutina i struktura, ali držati ih uvijek unutar predviđenog rasporeda nije uvijek moguće, upozorava Ingrid. Planiranje je jako važno, ali imati isplaniranu svaku minutu svakoga dana nije nužno i vjerojatno će uzrokovati stres i roditeljima i djeci. Naučiti dijete da pusti stvari da idu svojim tokom…i da sljedećeg dana započnu iznova - jako je važna lekcija.

Ne brinite toliko zbog novca
To je u većini obitelji najveći okidač stresa, ali važno je zapamtiti da ne morate svom djetetu baš sve kupovati. To vas ne čini boljim roditeljem, kaže Ingrid. Iako zvuči kao kliše, najvrjednije stvari koje roditelj može dati djetetu ne mogu se kupiti u šoping centru. Ljubav, razumijevanje, podrška, vrijeme…lista nema kraja ni cijenu.

Prestanite uspoređivati
Normalno je gledati drugu djecu, pa čak i roditelje, kako biste vidjeli uklapate li se vi ili vaše dijete. Ipak, svako dijete, roditelj i obitelj je jedinstvena priča i nema potrebe uspoređivati što je vaše dijete usvojilo ili postiglo u odnosu na drugu djecu. Samo zato što je vaše dijete zadnje u susjedstvu koje nije savladalo vožnju bicikla, ne znači da s njim nešto nije u redu.

Ne budite opsjednuti idejom savršenog roditelja
Pritisak na roditelje da moraju učiniti sve, odmah i najbolje, prisutan je sa svih strana, od medija do drugih roditelja pa čak i članova obitelji. Koliko god se trudili, na kraju ipak nitko od nas nije bezgrešan – i to je u redu. Naše greške djeci daju sjajnu priliku da uče na našim greškama, kaže Ingrid.

Konačno roditelji mogu zaboraviti na to da su sveznajući
To se nadovezuje na pitanje savršenstva. Nemamo sve odgovore za djecu, a upravo nam to daje priliku da s njima uživamo u ljepoti otkrivanja novih stvari.

Zato sljedeći put, kada shvatite da vas pritišće sa svim strana, malo zastanite i sjetite se da su i roditelji samo ljudi.

net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.