nedjelja, 30. prosinca 2012.

Male tajne dobrih roditelja


Roditelji se često pitaju kako je najbolje odgojiti dijete, naučiti ga što je dobro, a što ne, kako mu objasniti koja je hrana zdrava.


Svi žele da njihovo dijete bude zdravo i sretno i da odraste u zdravu i sretnu osobu. Ovi jednostavni savjeti će vam pomoći u tome.
1. Budite uzor!
Ovo je najvažniji savjet koji trebate uvijek slušati! Ne možete očekivati da vaše dijete jede zdravo ako vi stalno jedete nezdravu hranu. Ista stvar vrijedi i za aktivnosti tijekom slobodnog vremena.
2. Aktivnosti
Djeci trebaju aktivnosti. Čak i kad su sasvim malena, treba im kretanja i vježbanja za razvijanje mišića, lakši i čvršći san. A i vi ćete lakše spavati kad vaš anđeo spava.
Što su starija, djeca više vole gledati TV ili se igrati na kompjuteru. Zato im vi budite uzor i živite aktivniji život. Kad je dijete dovoljno staro, neka samo izabere sport koji ga najviše zanima. Uz dobrobiti za tijelo, ovo je dobro i za duh jer će tijekom sportskih aktivnosti vaše dijete imati socijalni kontakt sa vršnjacima.
3. Džeparac
Možda vam se čini da ćete njime samo razmaziti dijete, ali to nije tako. Džeparac dijete uči vrijednosti novca i stvari. Pomoću njega će naučiti da ne može uvijek dobiti sve što želi
Džeparac ne bi trebao biti povezan sa kaznom ili nagradama. Odredite svotu i dajte je djetetu u redovnim vremenskim razmacima - jednom tjedno pa kad dijete naraste, jednom mjesečno. Kad početi sa džeparcem? Kad dijete krene u školu.
4. Zdrava hrana
Ako vaše dijete odbija jasti povrće i voće, pogledajte kakvu hranu sami jedete. Ako sami konzumirate 'zeleno', dijete će najčešće pratiti vaš primjer.
Za svaki slučaj, nudimo vam jednostavan trik koji može pomoći. Ako vaše dijete želi jesti čokoladu, neka prije pojede neko voće. Tako će ne samo dobiti potrebne vitamine, nego i pojesti manje čokolade.
5. Kad je dosta hrane
Slušajte svoje dijete kad kaže da više nije gladno. Puno roditelja tjera djecu da pojedu sve što imaju na tanjuru. To je pogrešno!
Ako roditelji tjeraju dijete jesti, djeca će često pojesti više nego što trebaju. Nakon nekog vremena, djeca neće više znati osluškivati svoje tijelo koje im govori da više nisu gladna, što kasnije može dovesti do problema.
6. Dovoljno sna
Neka vaše dijete spava bar 8 sati svake noći. Istraživanja pokazuju da djeca u 1. razredu osnovne škole koja spavaju manje od toga imaju jednake obrasce ponašanja kao 4-godišnjaci tijekom dnevnih aktivnosti.
Uz to, kad dijete premalo spava, tijelo počinje lučiti hormon kortizol koji potiče pohranu masti. Zato su djeca koja malo spavaju sklona debljanju.
7. Nemojte ignorirati neke teme
Ako djecu nešto zanima, dajte im odgovor na pitanja. Ignoriranje pitanja ili problema ga neće ukloniti. Djeca će naći vlastito tumačenje koje može biti totalno krivo.
Nemojte zaboraviti da se sve više djece od rane dobi služi kompjuterima, na Internetu ili od vršnjaka će sigurno dobiti informacije. Pitanje je samo kakve.
8. Ne plaćajte djeci za obavljanje kućanskih poslova
Puno roditelja na neki način nagrađuje djecu koja pomažu oko kućanskih poslova. Ako ovo radite, dijete će naučiti da će dobiti nagradu za bilo kakav rad ili trud, a to baš i nije tako, zar ne?
Djeca su dio kućanstva pa je normalno za očekivati da pomognu s određenim kućanskim poslovima.
Nemojte zaboraviti ni poticati samostalnost svog djeteta i ohrabrivati ga u stjecanju novih prijatelja. Na taj će se način uklopiti u društvo i neće imati problema tijekom odrastanja.
izvor: e-casopis

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.