četvrtak, 6. prosinca 2012.

Moj sin neće da se kupa


Ulaskom u pubertet mnoga deca počinju da „zabušavaju“ po pitanju redovnog tuširanja i pranja kose. Čak šta više, i danas postoje deca koja slušaju heavy metal ili hard rock, i po ugledu na članove takvih bendova misle da je „kul“ biti neuredan. I pored toga, dečake je, za razliku od devojčica, mnogo teže naviknuti da se pridržavaju dobrih starih pravila po pitanju održavanja redovne higijene. Jedan od razloga izbegavanja redovnog tuširanja može biti lenjost.


Dok su bili mali vi ste ih kupali, nekad baš pre nego što im se jako prispava. Sada kada mogu sami i kupanje postaje njihov zadatak, obično odlažu pravi momenat. Dok vi primetite da se nisu okupali i spremili za spavanje, već je kasno- oni su zaspali. U tom slučaju, stisnite zube i budite jaki. Iako vam teško pada da ih budite u tom momentu, budite uporni. Nakon nekoliko “strašnih” buđenja za tuširanje naučiće lekciju – nikad više neće otići u krevet neokupani.

Majke imaju prednost

Prema istraživanjima najveći broj dečaka nema problem da priča o higijeni sa oba roditelja. Veliki broj njih više voli da o tome razgovara samo sa mamama, dok jako mali procenat kaže da im je neprijatno da o tome razgovaraju podjednako sa oba roditelja.


Prema tome, mame imaju veliku šansu da bez otpora nauče sina o svakodnevnom održavanju higijene. To je lako konstatovati, ali pitanje glasi: „ Kako započeti takav razgovor?“. Najbolji recept za razgovor je uvek da se ne gledate pravo u oči. To možete izvesti ako se oboje nalazite u istoj prostoriji obuzeti nekim aktivnostima, kao na primer u kuhinji dok vi kuvate, a on posprema. Sa dečacima treba da budete kratki i jasni. Nemojte ga pitati da li želi da koristi dezodorans, već mu pružite rešenje bez suvišnih detalja. Recite mu da je došlo vreme kada je prirodno da on počne da koristi dezodorans i samo mu dajte opciju da izabere kakav dezodorans želi.

Fizički izgled

Pubertet je za dečake jako nezgodan. Oni se često ne osećaju prijatno u svom telu, pogotovo ako rastu brzinom svetlosti. On ipak za godinu dana može da izraste i do 12 cm. Isto tako teško može da im padne i pritisak da moraju da izrastu u snažnog muškarca. Zbog toga dečacima između 9 i 16 godina fizički izgled može biti na prvom mestu. Ali i pored toga, treba ih naučiti da o fizičkom izgledu vode računa temeljno. Na primer, mnogi od njih su preopterećeni svojom frizurom, i tako sat vremena provedu nameštajući frizuru a da su pri tom zaboravili da operu zube.

FrizuraDečaci vole da im date rešenja njihovih problema a da ih pri tom ne gušite nepotrebnom pričom. Na primer ako je sin opsednut kosom, vi ga povedite u kupovinu gela za kosu, ali mu u isto vreme kratko predstavite ostale proizvode za higijenu. Nađite proizvode koji se lako upotrebljavaju. Oni najbolje reaguju na već osmišljen sistem upotrebe – ukoliko sami moraju da dokuče koji proizvod je za koju upotrebu neće se time ni zamarati.

Muškarci obično vole da svi njihovi proizvodi mirišu isto pa mu možete kupiti komlpetnu liniju jednog proizvođača. Stavite ih obavezno na njemu najbližu policu kako ih ne bi zaobišao “jer ne može da ih dohvati”. Isto tako, bitno je da mu nađete dobrog muškog frizera “u fazonu” kako ne bi imao frustracije zbog loše frizure.


Izvor:najboljamamanasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.